Vágólapra másolva!
Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke Gyermekmentő feliratú Mercedesével furikázik reggelente az otthona és a belváros között. Az Index többször is szemtanúja volt, hogy Balogh az adományokból vásárolt betegszállítóval megy be reggelente a budaligeti villájából az alapítvány VIII. kerületi irodájába. Ráadásul sokszor a buszsávban vagy a síneken kerüli ki a dugót.
Vágólapra másolva!

Az Index napokon keresztül videóra rögzítette, hogy Balog és az autó sofőrje a megengedett sebességet meghaladva, a villamossínen és a buszsávban kerülték ki a reggeli dugót. A szirénát, fényhidat nem kapcsolták be. Azt is felvették, hogy Balogh a Teve utcai rendőrpalotába érkezik a gyerekmentővel.

Az alapítvány elnöke az Index kérdésére elmondta, a betegszállítót néha „közérdekű ügyintézésre” is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják. Egyszer, amikor Balogh a betegszállítóból szállt ki az alapítvány irodája előtt, azzal védekezett, hogy az autót gumicserére kellett vinni, és az ő egyetlen, aki az ehhez szükséges papírokat aláírhatja. A rendőrpalotába tett kiruccanást szintén azzal indokolta, hogy az autó ügyeit kellett intéznie.

Az Index utánajárt, hogy szabályosan használja-e az autót Balogh. Noha a kocsi engedélyei rendben vannak, használhat megkülönböztető jelzést (tehát szirénát, villogót) és szállíthat beteget is, az ORFK tájékoztatása szerint a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet szerint csak akkor lehet egy autóra „rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzőkészüléket” – az alapítvány autóján ilyen van – felszerelni, ha azzal csak és kizárólag azt a tevékenységet látják el, ami miatt megkapta az autó ezt az engedélyt. A Gyermekrák Alapítvány esetében az engedély a betegszállításra vonatkozik, tehát lehet bármennyire is közügy minden más, amit Balogh az autóval intéz, a rendelet szerint csak betegek szállítására használhatná a kocsit.

Meglepő az is, hogy miközben Balogh azt állította, hogy az autóval minden nap minden kórházba szállítanak gyerekeket, az Index által megkeresett gyerekkórházak - nyolc daganatos gyerekeket kezelő klinika és két nagyobb budapesti gyerekkórház - nagy része azt mondta, hogy ugyan tudnak róla, hogy van a Gyermekrák Alapítványnak ilyen autója, de nem szoktak hozzájuk gyereket szállítani. Balogh ezzel kapcsolatban elmondta, hogy főként a náluk regisztrált beteg gyerekek szüleitől kapnak megkereséseket fuvarozásra, a kórházaktól alig érkezik hozzájuk ilyen kérés, így aztán az intézmények nem is feltétlenül vannak tisztában a tevékenységükkel.

Az Origo megkereste a rendőrséget, hogy az Index felvételei alapján indítanak-e eljárást Balogh ellen, egyelőre nem érkezett válasz a megkeresésünkre.