Januártól nincs ingyenebéd Angliában

Vágólapra másolva!
Januártól a románok és a bolgárok is korlátozás nélkül vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában. Mivel az angolok nagyon félnek, hogy most már végleg ellepik az országot a kelet-európai bevándorlók, a brit kormány rohamtempóban úgy döntött: január 1-jétől csak korlátozásokkal jár a brit munkanélküli-segély az ott élő uniós polgároknak. Már most is majdnem 700 ezer kelet-európai dolgozik Angliában, de a világ más részeiről érkezettek még így is sokkal többen vannak náluk.
Vágólapra másolva!

Anglia szigorítja a jóléti rendszeréhez való hozzáférést a bevándorlók számára: január elsejétől a nem brit, hanem csak uniós állampolgár munkakeresők csak három hónap elteltével jogosultak a munkanélkülieknek járó állami támogatásokra.

A brit kormány rohamtempóban döntött a módosításról, a háttérben az áll, hogy éppen jövő január elsejétől szűnik meg minden akadály a Romániából és Bulgáriából érkező vendégmunkások előtt – írja a BBC. A kelet-európaiak még nagyobb tömegű megjelenésétől tart a kormány éppen úgy, mint a brit közvélemény.

"Ez egy világos üzenet" – mondta David Cameron brit miniszterelnök. A terveket támogató liberális demokraták szerint az új szabályozás, melyet a miniszterelnök a múlt hónapban jelentett be, indokolt és ésszerű. A javaslat ellenzői viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy ez egy "nem létező megoldás egy nem létező problémára", miután uniós szabályok eleve azt írják elő, hogy egy másik tagállam lakói csak három hónap tartózkodás után váljanak jogosulttá a jóléti támogatásokra. A kormány szerint ugyanakkor a lépés véget vet a szociális turizmusnak.

A BBC szerint nem világos, hogy hány román és bolgár készül Nagy-Britanniába. Jelenleg 141 ezren dolgoznak ott közülük. Egy 2013. októberi felmérés szerint másfél millió uniós munkavállaló él jelenleg az Egyesült Királyságban, ennek kicsit kevesebb, mint a fele Kelet-Európából érkezett. Dolgozik viszont Nagy-Britanniában 625 ezer afrikai is, 422 ezer indiai és csak nem 300 ezer pakisztáni és bangladesi. A világ többi részéből, például Kínából pedig további több mint egymillió munkavállaló érkezett. Vagyis a kelet-európai bevándorlók egyáltalán nincsenek túlsúlyban.

David Cameron szerint a brit kormány a közvélemény aggodalmaira felelt meg a sürgős változtatással: sokan gondolják ugyanis, hogy az EU-ból sok bevándorló pusztán azért érkezik Angliába, hogy kihasználja a brit jóléti rendszer biztosította előnyöket. A visszaélésekkel szemben pedig meg kell erősítenünk a rendszert, mondta Cameron. "Véget kell vetni a semmit valamiért kultúrájának, és azokat az embereket kell segíteni, akik betartják a játékszabályokat" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ha felgyorsítják a módosítások életbe léptetését, azzal "egy kicsit kevésbé vonzó hellyé" teszik Angliát az élősködők számára. "Világos üzenetet szeretnénk küldeni, hogy bár Nagy-Britannia nagyon nyitott, nem szívesen látjuk azokat, akik nem szeretnének együttműködni velünk."

A brit minisztériumok nem közölték, hogy hány bolgárra és románra számítanak januártól. Bulgária szerint tőlük évente 8000 ember készül Angliába. A MigrationWatch UK nevű, bevándorlásellenes csoport szerint viszont ez a szám jóval nagyobb lesz, a következő öt évben évente akár 50 ezren is jöhetnek Bulgáriából és Romániából. Bolgárok és románok már az elmúlt hat évben is dolgoztak Nagy-Britanniában több ágazatban is, például a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban.

Egy, a Sun magazinban megjelent felmérés szerint a megkérdezett britek 42 százaléka tartja nagyon fontosnak, hogy a miniszterelnök korlátozza az EU tagállamokból való bevándorlást. A megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy ha most népszavazás lenne az EU-ból való kilépésről, igennel szavaznának, míg 37 százalék nemet mondana.