Két és fél milliárdnyi áfát próbált elcsalni két ember. Hamis számlát gyártottak, szépen olvasható betűkkel rákörmölve a soha nem létezett cukorügylet összegét: tizenkettőmilliárd-hatvanötmillió forint. Vádat emelt ellenük a Csongrád Megyei Főügyészség.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt két emberrel szemben, akik egy szegedi székhelyű cégben eljárva mintegy 2,5 milliárd forinttal kívánták megkárosítani az állami költségvetést – írja a Szegedcafé.hu.

A két vádlott abban állapodott meg, hogy szerződést kötnek egy cukorbeszerzésre, és megállapodtak 9,5 milliárd forint plusz áfa közvetítői díjban. A szerződések azonban hamisak voltak, az eladónak nem is volt akkora mennyiségű cukra, annak beszerzéséhez szükséges tőkével és gazdasági kapcsolatokkal egyik cég sem rendelkezett. Hamis számlát is gyártottak az adásvételről. A kézzel kitöltött számlán, amelyet a Szegedcafé kitett a honlapjára, látszik, hogy a csalók gyöngybetűkkel ráírták: "Tizenkettőmilliárd hatvanötmillió forint". Szerepel rajta a 27 százalékos áfa összege is, ami az eredeti, 9,5 milliárdos összegre rakódik.

Forrás: NAV

Ezután a szegedi székhelyű cég a 2012 októberében esedékes áfabevallásában a 9,5 milliárdos közvetítői díj áfatartalmát igényelte vissza mintegy 2,5 milliárd forint értékben. "A vádlottak kizárólag a hamis számla alapján történő adó-visszaigénylésre koncentráltak" – közölte a főügyészség. Azért buktak le, mert a NAV-nak szemet szúrt az ügylet, és nem utalta ki nekik a 2,5 milliárd forintot.

Az ügyben a vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete, magánokirat felhasználásának vétsége mellett.

Itt a teljes hamis számla:

Forrás: NAV