Vágólapra másolva!
Az alapítvány szerint egy közlekedési szabálysértést, a villamossínekre ráhajtó alapítványi mentőautó ügyét használja fel a média arra, hogy megalapozatlanul támadja őket. Ezért "megteszik a jogi lépéseket", és nem nyilatkoznak a vizsgálatok végéig, közölték.
Vágólapra másolva!

"A napokkal ezelőtt elindított, méltatlan médiatámadások súlyosan sértik Alapítványunk 16 év alatt kiharcolt hírnevét. A valótlan állításokat és valós tényeket hamis színben feltüntetőkkel szemben megtesszük a jogi lépéseket", közölte a Gyermekrák Alapítvány.

A szervezet azt állítja, hogy az ügyet kirobbantó Index "egyetlen állítása valós csupán. Nevezetesen az, hogy a Gyermekrák Alapítvány betegszállító autója felhajtott a sínekre". (Az Index napokon át követte és filmezte le, hogy a mentőautó viszi reggel munkába Balogh István elnököt budai házából, a dugókat a síneken kikerülve.) Azt írták, ezért már az Alapítvány elnöke nyilvánosan elnézést kért, és figyelmeztette a gépkocsivezetőt, hogy ez többet nem fordulhat elő. Szerintük ők elmondták a cikk írójának, hogy az autó azért ingázik Budaliget és a Rákóczi tér között, "mert az Alapítvány elnöke költségkímélés szempontjából saját garázsában adott helyett a gépkocsinak".

Az alapítvány szerint a közlekedési szabálysértést a média arra használta fel, hogy súlyos, megalapozatlan vádakkal támadják az Alapítványt és Balogh István személyét, azt viszont senki nem említi, hogy az Alapítvány Magyarországon egyedülálló nagyságrendű összeget, közel 3 milliárd forintot fordított kórházak, orvosok, és legfőképp a rákos, beteg gyermekek és családtagjaik támogatására. Hozzáteszik: a megtévesztő cikkek miatt ma már az ügyet politikai megnyilvánulások is kísérik.

"A Gyermekrák Alapítvány és elnöke úgy döntött, hogy mindaddig nem tesz újabb nyilatkozatot a médiában, míg a kilátásba helyezett vizsgálatok eredményei nem születnek meg. Balogh István elnök hangsúlyozni kívánja, hogy továbbra is folytatja megkérdőjelezhetetlenül fontos munkáját az Alapítvány és a rákos, beteg gyermekek érdekében", zárul a közlemény.

Az ügyben kedden Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, "jó lenne, ha végre a rákos gyermekek gyógyítását segítenék az ilyen járművekkel és nem a luxust". Közölte: a Gyermekrák Alapítvány is azon szervezetek közé tartozik, amelyek több tízmillió forintot költöttek eddig reklámra, miközben arányaiban jóval kevesebbet valódi célokra. A Fidelitas szintén kedden közölte: egyre többször derül ki, hogy "szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat".

Szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte: fontosnak tartják, hogy a társadalom tisztán lássa, mire fordítják az életmentésre, a gyógyításra felajánlott összegeket az egyes, gyógyításért adományokat gyűjtő alapítványok. Ezért az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel azért, mert a Gyermekrák Alapítvány elnöke magáncélra használta az alapítvány betegszállító autóját. A kormánypárti frakció emellett januárban egyeztetést kezdeményez tisztességesen dolgozó alapítványokkal arról, milyen jogszabály-módosítások szükségesek például az ilyen visszaélések kiszűréséhez.