Látott itt csalódott gyereket?

Vágólapra másolva!
X-faktorosok nélkül ünnepelte a karácsonyt a Parlamentben a Gyermekmentő Szolgálat és a meghívott 800 hátrányos helyzetű gyerek. A tanárok azt mondják, a kicsik csalódottak voltak, hogy nem találkozhatnak kedvenceikkel, a Krasznai Tündét pornós múltja miatt kitiltó szervező nem bánta meg a döntését, a CBA-s fogathajtó Lázár Vilmos szerint mindenkinek igaza van. Egy bűvész ugrott be, akinek voltak nehéz pillanatai.
Vágólapra másolva!

"Hát, az X-Faktoros rész gondolom kimarad", dünnyögi félig-meddig magának egy férfi, akit a kezében lévő, nyilvánvalóan elavult programpapír miatt szólítok meg. Néhány perccel vagyunk a műsor kezdése előtt, egyelőre senki nem tudja, hogy kivel pótolják a kiesett RTL-eseket. Az Országház főlépcsőjén égősorok, karácsonyfa, mikulásvirágok díszelegnek, és persze rengeteg gyerek várja a fellépőket a kísérőikkel együtt. A 83 településről, határokon innen és túlról érkezett csoportot színes szponzorsapkákkal különböztetik meg, a fényárban úszó ünnepséghez és a felfűtött épülethez stílusos az E-On felirat.

Amikor már túl vagyunk a megnyitón, és Kövér László házelnök rövid köszöntőjén - megújuló homlokzat, megújuló Kossuth tér, szép lesz az ország közjogi szíve - , az X-Faktorosok helyett beugró bűvész, Hajnóczy Soma adja elő a programját. Egy tanár közben azt magyarázza, a gyerekeknek nagy csalódás, hogy nem jöttek el az X-Faktorosok, mert nagyon odavannak értük. "Mondjuk nem értem, miért a Krasznait akarták ideküldeni, amikor őt nem is kedvelik, ebben a korosztályban a Bytheway az egyértelmű kedvenc", mondja. Igazságot nem akar tenni, "ez egy olyan történet, amiben mindenkinek igaza van, csak a gyerekek járnak rosszul". Szerinte nem is az lett volna a probléma, hogy a gyerekek ismerik Krasznai előéletét, és ebben a tudatban nézik meg az előadását, ők ugyanis még az egész pornós történetből kimaradtak. Hanem, hogy otthon rákeresnek, kit is láttak ma, vagy a szülőknek elmondják, akik esetleg nem lesznek ettől túl boldogok.

Kövér László házelnök a gyerekekkel Forrás: MTI/Beliczay László

Közben kiderül, hogy Hajnóczy nem sok energiát fektetett abba, hogy az áhítatos országházi gyerekkarácsonyra átdolgozza az egyébként biztosan magas szakmai színvonalú műsorát: amikor egy tojással szórakozik a gyerekek előtt, először a "lányok kényeztessék hajnalig" mondatrészlet üti meg a fülemet a ritmusos mondókában, majd amikor a "színe fehér, mint a jó anyag" sorhoz érünk, és egy színpadias csíkfelszippantást imitál eltúlzott mozdulatokkal, akkor biztossá válik, hogy a program felnőtteknek készült. Az egészre a Highway to Hell aláfestő zene teszi fel a pontot.

"Egyértelműen nagyon várták az RTL-eseket, most volt vége a műsornak, még friss, a gyerekek imádják őket. Kár, hogy az RTL hajthatatlan volt, és legalább a Bythewayt nem küldték el. De nem akkora tragédia, mert őket is nagyon szeretik, tudja, ő volt például az Ének Iskolájában a TV2-n, nem jut eszembe a neve", mutat a lépcső alján éneklők felé egy másik tanár. Azt mondja, ez az egész pornós történet a lemondott fellépés miatti csalódottságot leszámítva kimaradt a gyermekek életéből, és jobb lett volna, ha kimarad a tanárokéból is.

A gyerekek közben tényleg nagyon lelkesek, sikítoznak, kiabálnak, tapsolnak Brasch Bencét, Kerényi Miklós Mátét látva. A műsor végén a művészek a gyerekekkel együtt eléneklik a Kis karácsony, nagy karácsonyt, öngyújtólángot imitáló, előre kiosztott kis elektromos kütyü villan a sokszáz boldog gyereknél, hirtelen nem tudom eldönteni, hogy ebben a pillanatban felemelő, vagy épp ünneprontó lett volna egy ex-pornóst látni a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú vendégek figyelmének középpontjában.

Műsor után a gyerekek szétszélednek, délután néhány órán át a Parlament termeiben berendezett játszóházakban szórakozhatnak, a fellépő művészekkel, és híres sportolókkal, Kovács Ágival, Buzánszky Jenővel, Fábián Lászlóval, Szuper Leventével, Gergely Istvánnal találkozhatnak majd. Még szinte üres a sportterem, amikor Lázár Vilmos jelenik meg, épp nem CBA, hanem világbajnok színekben - bár a programfüzetben feltüntették a cég nevét is - , és mint kiderül, nem is tudott semmiről.

Gyerekek párnacsatáznak az Országházban Forrás: MTI/Beliczay László

"Én nem tudom, mi ez a történet, pont most mondta valaki, hogy volt valami gond, de majd maga most felvilágosít", mondja kedélyesen. Gyors helyzetjelentés után komolyabbra fordul a hangulat, "aha, szóval volt egy kis egymásnak feszülés", de az egyértelmű állásfoglalás elmarad. "Nyilván az sem jó, ha a múltja miatt valakit megbélyegeznek, meg az is szerencsétlen helyzet, hogy pornós előélettel lépjen fel valaki egy ilyen rendezvényen", mondja. Szerinte ebben a történetben mindkét félnek igaza van, és ő sem akar egyik oldalra sem állni.

Kövér László, Edvi Péter, a programot szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és az egy napra házelnöki és elnökhelyettesi posztot kapó néhány gyerek közben egy záró sajtótájékoztatóra gyűlik össze. A rendezvényről, a szépről és jóról beszélnek a kameráknak, a gyerekek kezében egy-egy, a Lázár-testvérekről szóló újság, közben a Krasznai-ügyről egy írásos közleményt osztanak ki az újságíróknak. Eszerint Edvi Péter egyedül döntött Krasznai kitiltásáról, mert politikamentes, tisztán gyermekvédelmi döntést akart hozni. Krasznai példakép biztosan nem lehet, írja Edvi, aki nem ért egyet azzal, ahogy az RTL segíteni akar az énekesnőnek, mert az ilyen médiakampányokban éppenhogy sérül Krasznai, és csak a csatorna nyer, áll a papíron.

Miután a stábok leszerelnek, a gyerekek ebédelni indulnak, ketten maradunk Edvivel. "Ha előre tudom, hogy ez az egész így alakul, akkor is így döntök", mondja az ügyről, és azt mondja, higgyem el, hogy tényleg egyedül döntött, Kövér László például az egészről semmit nem tudott. Azt is mondja, hogy nem voltak egyeztetési körök, amikor az RTL azt mondta, hogy nem jönnek RTL-esek, akkor ezzel lezártnak tekintették a vitát.

"Tudja kiben van harag? Legalább 150 levelet kaptam, sokan a megbocsátást hiányolják. Én nem haragszom Krasznaira, nekünk ő nem tett semmi rosszat, nem tett semmit a gyerekek ellen sem. Nekem nem kell megbocsátanom. Azokban van harag, akik ezt durva stílusban számonkérik rajtam". A kérdésre, nem sajnálja-e, ogy rengeteg gyerek szomorúan vette tudomásul az X-Faktorosok távolmaradását, annyit mond: aki itt volt, és nézte a gyerekek arcát, hallotta az ujjongást és tapsot a fellépések alatt, annak ez a kérdés nem juthat eszébe. "Hát látott itt ma csalódott gyereket?", zárja rövidre a dolgot.