Áder eltörölte a Schmitt Pál-díjat

Vágólapra másolva!
Nincs többé Schmitt Pál nevét viselő kitüntetés, Áder János köztérsasági elnök ugyanis eltörölte az elődje nevét viselő érdemrendet - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny pénteki számából derült ki, hogy Áder János köztársasági elnök hatályon kívül helyezte azt a rendelkezést, amely a Schmitt Pál nevét viselő kitüntetést létrehozta - írja a Blikk.

Schmitt Pál, Áder elődje a köztársasági elnöki poszton 2010 őszén alapította az elismerést, amely a "Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérme" nevet viselte. Volt egy fokkal kevésbé rangos változata, a díszokleveles "Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ezüstérme". Az érdemérmével többek között a tudományok, az ifjúság nevelése, elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása terén szerzett kiemelkedő érdemeket, valamint művészi, alkotói, előadói és közszolgálati tevékenységet honorálta a köztársasági elnök. Schmitt egyebek mellett Kudlik Júlia egykori tévést, Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét és a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosát is kitüntette.

Amikor azonban kitört a plágiumbotrány, lekerült a kitüntetésekről Schmitt neve, nem sokkal később pedig Schmittnek is távoznia kellett az államfői posztról, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta őt a doktori címétől.