Titkos marad a NAV vizsgálati anyaga

2013.12.28. 15:33

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva tagadja meg az arról a vizsgálatról szóló jelentés kiadását, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Horváth András áfacsalásról szóló állításainak elhangzása után egy hétvége alatt végzett el - közölte az LMP szombaton. Közleményük szerint Schiffer András emiatt pert helyez kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a NAV ellen.

Azok után, hogy Horváth András az áfacsaló hálózatokról szóló állításaival a nyilvánosság elé állt, az NGM egy két nap alatt elvégzett vizsgálatra hivatkozva állította, hogy az adóhatóságnál minden rendben van. Schiffer András és Ángyán József közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához a vizsgálat jegyzőkönyvének kiadásáért. Az adatigénylést átvevő NAV-elnök a képviselőkkel közölte, hogy a jelentés kiadására a benne foglalt cégekkel kapcsolatos adótitok, valamint Horváth András feletteseinek és munkatársainak személyi adatai miatt nincs lehetőség - áll a közleményben. 

Az LMP hangsúlyozta: a közvéleménynek joga van megismerni az NGM kétnapos vizsgálatának részleteit. A hatályos jogszabályok és az Alkotmánybíróság határozatai alapján is egyértelmű, hogy az adatkezelő szerveknek kötelességük a közérdekű adatok hozzáférését akár az igénylő által meg nem ismerhető adatok elfedése mellett biztosítani, miként Horváth András felettesei vonatkozó adatainak nyilvánosságát is - írták.