Hetvennégyen kezdték Zacher Gáborral az évet

Vágólapra másolva!
Tizenkét petárdázóra csapott le a rendőrség, legalább nyolc helyen gyulladt ki valami a tűzijátékok miatt, 14 petárdabaleset volt, ebből háromnál roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök. Zacher Gáborral 74-en kezdték 2014-et, ötödük fiatalkorú.
Vágólapra másolva!

Pirotechnikai eszközök okozta sérülések, dulakodás és túlzott alkoholfogyasztás miatt többen kórházba kerültek, de csecsemő is született mentőautóban szilveszter éjjelén, írja az MTI összefoglalója. Eszerint az elmúlt év utolsó napjaiban több mint 11 ezer petárdát és százat meghaladó pirotechnikai eszközt foglaltak le a rendőrök, szilveszter éjjelén pedig este 6 óra és másnap reggel 6 óra között 201 bejelentés érkezett a rendőrségre pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban. A rendőrök nyolc ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, kettővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, két esetben figyelmeztették a szabályszegőket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság reggeli közleményében arról írt: országszerte több pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűzhöz is riasztották a tűzoltókat szilveszterkor. Feltehetően tűzijáték okozott tüzet a főváros XVIII. kerületében, Pest megyében Érden és Gödön, Zalaegerszegen, a Fejér megyei Enyingen, Veszprém megyében Várpalotán, továbbá Pécsett két helyen is. Ezeknél az eseteknél a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint senki sem sérült meg.

A mentőket azonban több petárdabalesethez is riasztották. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: a szerda délelőtti adatok szerint éjszaka 14 petárdabaleset történt. Ezek közül 3 esetben súlyos, roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök. A fővárosban 680, országosan csaknem 3000 esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat egységeit szilveszterkor. Minderről itt olvashat hosszabban.

A petárdabalesetek mellett verekedések, tüzek, késelés, újraélesztés, szülés, rosszullét és sok ittas miatt hívták a mentőket az éjszaka folyamán. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők munkáját sok helyen agresszív részegek nehezítették, egyikük a segíteni érkező mentőtisztet arcul ütötte.

Debrecenben nem sokkal éjfél után egy nő a mentőautóban szülte meg gyermekét. A mentők levezették a szülést, majd az egészséges fiúcsecsemőt és édesanyját bevitték a kórházba - tette hozzá a szóvivő.

A fővárosi toxikológiára idén 74 beteget vettek fel, többségüket a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Zacher Gábor, a toxikológiai osztály vezetője azt mondta, hogy a betegek nagyjából 20 százalékánál a kábítószerfogyasztás is szerepet játszott. A kezeltek 20 százaléka fiatalkorú volt, a nemek eloszlását tekintve nagyjából fele-fele volt az arány.

Gyilkosság is történt szilveszter éjjelén, Szegeden egy nő leszúrta a férjét. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Szenti Szabolcs elmondta: a 62 éves asszony kora este Csaba utcai lakásukban vitatkozott össze 65 éves férjével, melynek hevében a gyanúsított felkapott egy kést és megszúrta a férfit. A férj olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt. A nőt a rendőrök őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását. Budapesten a IX. kerületben egy dulakodás helyszínéről négy embert szállítottak kórházba a mentők, erről bővebben itt olvashat.

A fővárosban szerda reggel 6 órakor megkezdődött a szilveszter utáni takarítás. A közterület-fenntartó 15 munkagépe és 550 dolgozója a Belvárosban, a Váci utcában, a Kis- és Nagykörúton, valamint Boráros téri, Ferenc körúti, Blaha Lujza téri, Nyugati téri, Kálvin téri, a Deák téri, valamint az Astoriánál lévő aluljáróban és környékükön kora délutánra fejezték be a munkát. Budapest közterületein kétszáztíz köbméter hulladékot takarítottak össze.