A NATO-ban egységesen kezelt szövetségesi légteret a magyar Gripen vadászrepülőgépek már nem csak Magyarország fölött biztosítják: a tervek szerint az év elejétől a vadászgépekkel nem rendelkező Szlovénia is a felelősségi körükbe tartozik – írta a Magyar Nemzet.

Ha egy átrepülő gép Szlovénia légterében követ el szabálysértést, akkor már nem olasz vadászgépek szállnak fel a helyzet tisztázására, mint eddig, hanem magyarok. A politikai szándékot a felek már többször kinyilvánították, bár a Magyar Nemzet értesülése szerint még hátravan néhány bürokratikus akadály elhárítása.

A szlovéniai feladat a lap szerint azért egyszerű, mivel azt a magyar gépek itthonról képesek ellátni. Voltaképpen olyan, mintha a felelősségi körzetük kibővült volna. Sokkal bonyolultabb feladat lesz 2015-től a balti államok légterének biztosítása, mert ahhoz négy Gripent és a személyzetüket kell Litvániába telepíteni és működtetni úgy, hogy közben a hazai kötelezettségek teljesítése sem csorbulhat – írta a Magyar Nemzet.