Bajnai összeállna Gyurcsánnyal

2014.01.06. 08:22

Az MSZP és az Együtt-PM közötti szövetség kibővítésére tesz javaslatot Bajnai Gordon – írja az Atv.hu. Bajnai erről hétfőn reggel beszélt az ATV Start című műsorában.

A volt miniszterelnök szerint félre kell tenni a vitákat, és nagyon gyorsan, egy-másfél héten belül tisztázni kell, hogy ki milyen együttműködésre hajlandó. Ezért azt kezdeményezi, hogy még a héten üljenek le, első körben az MSZP, majd a DK vezetőivel. Bajnai Gordon azt mondta, a maga részéről a közös listát is el tudná képzelni, sőt ezt tartaná a legerősebb formának.

Bár nem fogalmazott ennyire egyértelműen, erre utalt Mesterházy Attila is a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, amikor arról beszélt, hogy újra kell írni az MSZP–Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson. Ennek során annak megvalósítására kívánnak törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel – közölte az MSZP elnöke, aki szerint elemezni kell azt a helyzetet, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció.

Mesterházy elmondta: három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon szemben a Fidesszel. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista – fejtette ki. Éppen ezért azt javasolta Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének, hogy a hét második felében értékeljék a kialakult helyzetet, és kezdjenek egyeztetéseket a megállapodásuk újraírásáról.

A Demokratikus Koalíció üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására – írta közleményében Gyurcsány Ferenc. A DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti. A párt ezért bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére.