Régi meccset játszik újra Mesterházy és Bajnai

Vágólapra másolva!
Kedden délután az MSZP székházában arról egyezetett Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy közös lista esetén ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Az Origo információja szerint azon megy a vita, hogy Mesterházy Attila ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen a listavezető, míg Bajnai Gordon egy külső szereplőt támogatna.
Vágólapra másolva!

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének személyéről egyeztetett délután Mesterházy Attila és Bajnai Gordon – értesült az Origo. A többórás tárgyaláson nem született megállapodás, az MSZP és az Együtt-PM vezetője késő este tovább folytatja az egyeztetést, mivel a két politikus más-más verzióval lenne elégedett.

Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint Mesterházy Attila azt mondta, az MSZP csak akkor fogadja el a közös listát, ha azt az MSZP elnökeként ő maga vezetheti. Bajnai viszont jelezte, hogy ő hajlandó hátrébb lépni, ezt tartaná jó döntésnek Mesterházytól is, és azt javasolta, hogy egy harmadik személy legyen a miniszterelnök-jelölt. A Hvg.hu szerint az MSZP vezetése ettől az ötlettől elzárkózott.

Bajnainak konkrét ötlete is van állítólag, de nem mondott nevet az egyeztetésen, mert szerinte előbb Mesterházy hátrébb lépéséről kellene megegyezni. Az ATV és a Magyar Nemzet azt írta, hogy Róna Péter közgazdászt javasolja az Együtt-PM a lista élére, egy Együtt-PM-es forrás azonban határozottan tagadta, hogy Róna neve felmerült volna. Kedd este a Magyar Nemzet azt írta, Surányi György volt jegybankelnök neve is felmerülhetett. Az Origo úgy tudja, Bajnai felajánlotta az MSZP-nek, hogy ők nevezzék meg a miniszterelnökjelöltet - de nem lehet ez a név Mesterházyé.

A két politikus azért folytatja még kedden este, illetve amennyiben szükséges, szerdán is a tárgyalást, mert csak az után keresik meg Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót, ha döntöttek a közös listáról, a listavezetőről, illetve a választókerületek elosztásának elvéről.

A kedd délutáni egyeztetésről az Origo megkeresésére sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon nem kívánt nyilatkozni, és egyikük sem akarta kommentálni a kiszivárgó információkat. A tárgyalás után hivatalosan csak Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke nyilatkozott. Annyit mondott, hogy "folytatják a tárgyalásokat, és minden olyan kérdés asztalon van, ami segítheti az ellenzék választási győzelmét". Szigetvári hozzátette, hogy kiindulási alapnak tartják az MSZP és az Együtt-PM szövetség korábbi megállapodását, mert "nem vetődött fel olyan igény, hogy ezt felszámolják".

Mint arról beszámoltunk, Bajnai Gordon hétfőn jelentette be, hogy újratárgyalná az MSZP-vel kötött egyezséget, és egy teljes baloldalt egybeolvasztó közös lista felállítását sürgette. Mesterházy Attila ezzel egy időben szintén arról beszélt, hogy egyetlen baloldali jelöltet kell indítani az egyéni körzetekben, és szerinte is újra kell tárgyalni a megállapodást. A két párt politikusai arról beszéltek hétfőn az Origónak, hogy a megegyezés nem lesz egyszerű, mert Mesterházy és Bajnai is más forgatókönyvet támogat.

Mesterházy és Bajnai nem először tárgyal az összefogásról: tavaly augusztusban gyakorlatilag ugyanerről a kérdésről egyeztetett a két politikus, és akkor a két párt ragaszkodott ahhoz, hogy saját vezetője vezesse a közös listát. A konfliktust akkor úgy oldották fel, hogy bár az egyéni választókerületekben közös jelölteket támogat, de külön listát indít a két párt.