Fenyő-gyilkosság: hárman tanúskodtak Jozef Rohác mellett

2014.01.07. 14:59

Tanúk szerint a Fenyő-gyilkosság ügyében indult büntetőper elsőrendű vádlottja, Jozef Rohác Pozsonyban tartózkodott a médiavállalkozó tizenhat évvel ezelőtti budapesti megölésének idején.

A Fővárosi Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán Jozef Rohác testvére és egyik, kamionsofőrként dolgozó barátja elmondta, együtt voltak Pozsonyban, amikor értesültek a budapesti gyilkosságról.

Jozef Rohác korábban ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta, hogy Szlovákiában a tévéből értesült Fenyő János megöléséről. A vádlott testvére hangsúlyozta, meggyőződése, hogy ehhez az ügyhöz semmi köze Jozef Rohácnak. Közölte, Pozsonyba mentek, hogy Jozef Rohác találkozzon az ügyvédjükkel, majd később egy hotel kávézójában a tévében látták, hogy Budapesten lelőttek egy embert az utcán. Ugyanezt mondta el Rohác barátja is.

A tárgyaláson ismertették annak a férfinak az írásban tett vallomását, amely szerint ő is Pozsonyban volt Jozef Roháccal. A férfi, megjelölve az időpontot, arról írt, hogy 1998. február 11-én – a médiavállalkozó megölésének napján – Pozsonyban értesültek arról, hogy Budapesten lelőttek egy embert.

Mindhárom tanú – akik védői indítványra tettek tanúvallomást –, kitért arra, hogy Jozef H. – a harmadik feltételezett elkövető, aki ismeretlen helyen tartózkodik, egyes hírek szerint meghalt – napokkal a gyilkosság után egy lévai kávézóban megkereste Rohácot, és – mint akkor hallották – arról beszélt neki: valami nagy problémája van Magyarországon. A tanúk szerint a kávézóból a dunaszerdahelyi Pápay-csoport tagjaival távozott, és azóta nem látták.

A tanúk beszéltek arról is, hogy az ügy másodrendű vádlottja, Ladislav T. nem tud autót vezetni, nincs jogosítványa. A vádirat szerint ő vezette a gyilkosság idején az elkövetők járművét.

A tárgyaláson kihirdették a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely az ügy vádpontjai között szereplő lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés bűntette ügyében az eljárás további folytatására utasította a bíróságot. A törvényszék korábban nem jogerős döntésében helyt adott a védelem azon indítványának, hogy az említett bűncselekmény büntethetősége már elévült. A bíró közlése szerint a következő tárgyaláson megkezdődhet a vádbeszéd.

A keddi tárgyalás közben egy középkorú nő lépett a tárgyalóterembe, a hallgatóság között ülő két rendőrhöz lépett, rájuk kacsintott többször, hozzájuk ért, majd a felszólításukra odébb leült. A bíró kérdésére, hogy ki ő és miért jött, azt mondta, ne akarják azt tudni, hogy ő ki, és összefüggéstelenül kiabálni kezdett. A rendőrök a bíró utasítására kivezették a tárgyalóteremből.

A gyilkosságról és a per első tárgyalásáról itt olvashat többet.