Mindenki hibázott Abasáron

2014.01.07. 12:28

A Heves megyei településen tavaly majdnem egy hónapig nem volt víz, mert túl sok oldószer volt benne. A megyei tiszti főorvost felfüggesztették, majd visszatért a hivatalába, több vezető ellen fegyelmi és felelősségrevonási eljárás indult.

Lezárultak az abasári vízminőség-ellenőrzési eljárások vizsgálatai, amelyek szerint egyaránt mulasztott a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft., valamint az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. is – erről közleményt adott ki a Heves Megyei Kormányhivatal.

A vizsgálatokat azt követően indították, hogy a Heves megyei településen tavaly október 7-e és november elseje között szünetelt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban mutatták ki szerves oldószerek jelenlétét.

A szennyezés okának feltárása jelenleg is tart, a lezárult vizsgálatok arra vonatkoztak, hogy szabályosak voltak-e az érintett szolgáltatók és hatóságok vízminőség-ellenőrzési eljárásai – közölte a kormányhivatal.

Mindenkit megbüntettek

Horváth László, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, megyei kormánymegbízott korábban belső ellenőrzést és fegyelmi vizsgálatot rendelt el a kormányhivatal népegészségügyi és szakigazgatási szervénél, és ennek végéig kezdeményezte a megyei tiszti főorvos felfüggesztését.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) ezzel párhuzamosan indított vizsgálata megállapította, hogy a szakigazgatási szerv szabálytalan gyakorlatot alakított ki a vízminőségi adatok gyűjtésében. Fegyelmi eljárás indult a közegészségügyi osztály vezetője és az üzemeltetői adatszolgáltatást feldolgozó közegészségügyi-járványügyi felügyelő ellen. 

Az osztályvezető december 31-i hatállyal, a felelősségre vonási eljárás közben lemondott közszolgálati jogviszonyáról, a felügyelő fegyelmi büntetést kapott. A megyei tiszti főorvos a felelősségi helyzet feltárása után visszatért hivatalába, de a szervezeti egységek közötti információáramlás hiányossága miatt írásbeli megrovásban részesült.

Milliós büntetések

Az Abasár község ivóvízellátását üzemeltető Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-t másfél millió forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete. Az indoklás szerint a kft. megsértette a vonatkozó kormányrendeletet, mivel nem a tőle elvárható módon vizsgáltatta az általa szolgáltatott ivóvizet.

A vizsgálatok további megállapításai szerint az ÉRV Zrt. a szennyezés megjelenésekor nem tájékoztatta azonnal az illetékes népegészségügyi szervet, ezzel akadályozta a mikroszennyeződés okainak kivizsgálását és a szükséges intézkedések elrendelését. Az ÉRV Zrt.-t 800 ezer forint egészségügyi bírság megfizetésére kötelezte a hatvani népegészségügyi intézet.

A Heves Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye tartalmazza: az Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft.-nél, illetve az ÉRV Zrt.-nél az ügyben lefolytatott belső vizsgálatok eredményéről nincs tudomásuk.

A víz nélküli állapotokról szóló riportunkat itt olvashatja. A szennyezés hátteréről szóló anyagunkat pedig itt.