Orbánnak sem tetszett Kerényi levele

magyar krónika, tüntetés
Tüntetők a Magyar Krónika alakuló ülésénél, a Magyar Demokrata hetilap Andrássy úti szerkesztősége előtt.
Vágólapra másolva!
Az egyik résztvevő, Kondor Katalin szerint Orbán Viktor is bírálta a Magyar Krónika indításáról szóló körlevelet, szerinte szerencsétlen az indulás időzítése, és az erről szóló levél tartalma is.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este tartotta a Magyar Krónika című lap az alakuló ülését, amelyen Viktor miniszterelnök is részt vett, és beszédet is mondott.

Az Indexnek az egyik meghívott, Kondor Katalin azt mondta, Orbán sem igazán rajongott a dolgok állásáért, inkább csak azért jött el, mert Kerényi hívta. Orbán szerint a választások előtt ez így szerencsétlen dolog.

Orbán szerint szerencsétlen volt a szétküldött levél, nem jó az időpont, ahogy az sem, hogy csak jó dolgokról lehetne írni a lapban. Kondor szerint Orbán azt is elmondta, hogy egy ilyennek már rég léteznie kellene, de az biztos, hogy például nem közpénzből kellene a lapot pénzelni, hanem a baráti vállalkozók zsebéből.

Videó az érkező résztvevőkről

A miniszterelnök szerint sok munka van még hátra az indulásig, a dolog még sehogy nem áll, a karaktere sem alakult ki, így biztosan nem lehet belevágni. A megbeszélésen nem volt szó azokról, akik nem mentek el.

A 444 szerint Kondor azt is mondta, hogy közpénz nélkül készül majd a Krónika, és a szerkesztésében Orbán nem fog részt venni, csak az elindulásnál erősítette meg, hogy szükség van egy ilyen lapra. Kondor szerint nem tudni mikor indul a lap, és a profilja is kérdéses, nem a Kerényi-féle koncepció látszik győzedelmeskedni. A 444-nek adott interjújában Kondor azt is mondta, hogy mindenki röhögött a levél azon részén, amely arról szólt, hogy csak jó hírek lennének a lapban.

A Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztőségébe hívott szerzőket azonban nemcsak Kerényi Imre és Orbán Viktor várta, hanem ellenzéki politikusok és tüntetők is.

Tüntetők a Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztősége előtt. Több képért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Néhány tucat tüntető gyűlt össze az épületnél, az úton álldogáltak, a kerítés előtt. Néhány készenléti rendőr állt előttük sorfalat, hogy az ülésre érkezők be tudjanak jutni. Kerényi Imre időnként kikukucskált, hogy mi a helyzet, de a kerítésig nem jött el. Az ülésen részt vett többek között Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Kondor Katalin, a Magyar Rádió korábbi elnöke, Jankovics Marcell és Pap Lajos szívsebész is.

Őket a tüntetők dudálással és bekiabálásokkal fogadták. A tüntetőknél volt pár transzparens is, amin olyan szövegek voltak olvashatók, hogy "Egyéni nyugdíjszámla - megírod?", "Tafikmutyi - megírod?", "Közpénzből pártújság - megírod?" Többen azt skandálták, hogy "éljen Viktor, éljen a párt".

Az ülésre érkező Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, aki újságíróknak azt mondta, hogy szívesen publikál majd a lapban, méghozzá ingyen. A meghívón, amelyet Kerényi Imre küldött neki, jót mulatott, és egy óriási jobboldali poénnak tartja.

Kondor Katalin érkezik az ülésre. Galériáért kattintson a fotóra!
Fotó: Hajdú D. András - Origo

A tüntetők 7 órakor hazamentek, ezzel befejeződött a demonstráció.

Hétfőn a Cink hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és a leendő főszerkesztő, Bencsik Gábor több mint száz potenciális szerzőt kért fel arra, hogy írjanak a májusban Magyar Krónika néven induló újságba.

A kormányt kritizáló írással jelentkezett a most induló Magyar Krónika című lap központjában Szanyi Tibor szocialista képviselő csütörtökön. Az ellenzéki politikus erről a Magyar Demokrata hetilap Andrássy úti székháza előtt beszélt újságíróknak. Szanyi Tibor felolvasta írását, amelynek címe, Keresem a jót, keresem a hangot...

Ezután este hat órára hirdetett demonstrációt "Te is megírnád?" címmel a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Az Együtt-PM-hez tartozó szervezet célja meghívójuk szerint az, hogy felhívja a figyelmet "az Orbán-rendszer hazugságaira".