Bajnai: Küldjük nyugdíjba Orbán Viktort!

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a héten elfogadta Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét, és a teljes összefogásról egyeztet, péntek délután programot hirdetett Bajnai Gordon. Az Együtt-PM vezetője először elmagyarázta szimpatizánsainak, miért mondott le a kormányfő-jelöltségről, majd elsorolta, milyen programmal küldené nyugdíjba Orbán Viktort, és tüntetné el "a fideszes vadászokat". Bajnai például megszüntetné az iskolában a kötelező hittant, és négy év alatt 220 ezer új munkahelyet teremtene.
Vágólapra másolva!

Egy olyan választási program ismertetésére gyűltek össze több százan Budapesten, amelynek megvalósítására a szokásosnál is kevesebb esély van. Bajnai Gordon péntek délután mutatta be az Együtt-PM választási programját, ám több résztvevő szerint is az MSZP-vel kötött megállapodás, a közös lista és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége után, biztos, hogy ez a program ebben a formában nem valósul meg. Hiszen az MSZP-nek és a DK-nak is mások a céljai, a programjából mindhárom pártnak engednie kell.

"Nagyon kemény hét volt, de milyen nehéz lenne a négy év, ha nem tennék meg mindent a győzelemért" - ezekkel a szavakkal kezdte a pódiumra lépő Bajnai Gordon. Ezzel a Mesterházy Attilával folytatott, majd most Gyurcsány Ferenccel zajló tárgyalásokra utalt, majd röviden megmagyarázta szimpatizánsainak, miért kezdeményezte a közös listát, és miért fogadta el Mesterházy kormányfő-jelöltségét. "Akár személyes áldozat árán is, de ideje volt véget vetni az ellenzéki kakaskodásnak" - mondta Bajnai, majd Orbán Viktornak üzent: "nekem nem az a legfontosabb, hogy én miniszterelnök legyek. Hanem az, hogy Ön ne legyen az!". A hatalmas tapsot még nagyobb követte, amikor Bajnai hozzátette szintén Orbánnak üzenve: "nem adom fel, míg egy darabban lát".

Csak ne legyen Orbán-kétharmad

Bajnai szerint mindenkinek áldozatot kell hoznia azért, hogy a baloldal le tudja győzni Orbán Viktort. "Ma már a kevesebb nem elég: az ellenzéki pártok lehető legszorosabb együttműködése kell. Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös listája" - mondta Bajnai. Majd ezt egy szentenciának beillő mondatban is megfogalmazta: "jobb egy kiegyezés ma, mint egy Orbán-kétharmad holnap".

Bajnai, akinek a beszédét minden korábbinál többször szakították meg tapssal, azt mondta, "csak akkor tettünk valamit is a korszakváltásért, ha mindent megtettünk a kormányváltásért". Ezért lépett hát vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, és ezért fogott össze teljesen az MSZP-vel és a DK-val. "2012. október 23-a után végre megvan az összefogás. Most már vigyázzunk rá és küldjük nyugdíjba Orbán Viktort! - jelentette ki Bajnai, majd hozzátette, "mondjuk, korengedményes nyugdíjba".

A fideszes vadászok

Ezután Bajnai percekig ostorozta a Fidesz kormányzását, az "orbánizmust", amely szerinte "ellenségeskedő, kivagyi és kapzsi politika". Szerinte "a fideszes nagyurak négy éven át főúri vadászatot tartottak Magyarországon". Bajnai azt mondta, hogy a fideszesek "vadásztak mindenre, amit láttak": magánnyugdíj-pénztárra, trafikra, tankönyvpiacra és kereskedelmi tévére és rádióra.

Szerinte április 6-án arról tartunk "népszavazást", hogy mindezt akarják-e az emberek továbbra is. De Orbán leváltása után ugyanennyire fontos a folytatás, "hogy mi lesz április hetedikén és nyolcadikán". Éppen ezért kell az Együtt-PM programja, amely Bajnai szerint a korszakváltás garanciája, és amely biztosítja, hogy a magyarok nem a 2010 előtti világot kapják vissza.

Bajnai ezután röviden ismertette a 150 oldalas program alapvető üzeneteit. Haza és haladás, szolidaritás és Európa – Bajnai szerint ezek a legfontosabb ügyek, amelyekben a nemzeti konszenzust el kell érni. Bajnai új békeidőt és új kiegyezést is ígért, de persze csak a mostani kormány "vezetőinek és kegyenceinek politikai felelősségre vonása után".

220 ezer új munkahely

Bajnai beszédébe hemzsegett az általános ígéretektől: világhírű magyar oktatást, modern Magyarországot, új adórendszert, amely eltörölné az egykulcsos adót, új szociális rendszert és erős középosztályt ígért. "Több törekvő polgárt és kevesebb törtető Orbánt Magyarországnak" - fogalmazott Bajnai. Ennél a felsorolásnál azért akadt egy konkrét, kézzel fogható ígéret is: "a jó kormányzás révén létrehozunk 220 ezer új munkahelyet" - mondta Bajnai, majd utalt arra, hogy a Fidesz 10 év alatt egy milliót ígért. Bajnai szerint ha lesz munkahely, hazajönnek azok a fiatalok is, akik elhagyták az országot.

Bajnai szerint a program "szentháromsága", amelyből nem enged semmiképp se: "220 ezer új munkahely, jó iskolák és a törekvő polgárokat segítő adórendszer". Ezekhez nyúlna azonnal Bajnai, és néhány fiatalokat érintő tervét ismertette. Garantált képzést és munkát ígért a fiatal munkanélkülieknek, tőkét és hitelt a fiatal vállalkozóknak. Az oktatás átalakításáról azt mondta: "kötelező hittan, meg tornaterem nélküli tornaórák helyett inkább olvasni és számolni tanítjuk a gyerekeket". Jelezte, hogy az iskolák állami kézbevételét is visszacsinálná. Bajnai szerint mindenki kezdheti vágni a centit, mert 85 nap van a választásokig. "85 nap és Orbánország helyett újra egy normális Magyarországot építhetünk" - zárta a beszédét Bajnai Gordon.