Mesterházy Attila és az MSZP megizmosodott, Gyurcsány Ferenc és a DK visszakerült a térképre, Bajnai Gordon vezérből partner lett, az Együtt visszaszorult, és előkerült a láthatatlan ember, Fodor Gábor is. Ki nyert, és ki vesztett az ellenzéki összefogással?

Az MSZP uralja a baloldali közös listát, Gyurcsány Ferenc egész jó pozíciókat harcolt ki magának pár hónap alatt, Bajnai Gordon vezérből partner lett, és feltámadt néhány eltűntnek hitt figura. Röviden így foglalható össze a kedden délben bejelentett ellenzéki összefogás.

A közös lista biztosan befutó helyeit látva kijelenthető, hogy az MSZP járt a legjobban az összefogással. Az első harminc helyből (ezek a legrosszabb választási szereplés esetén is biztosan befutók) 23 helyen az MSZP jelöltje indul. Az Együtt-PM és a DK az első harmincban 3-3 helyet kapott, Fodor Gábor negyedik helye pedig egy biztos mandátumot jelent a Liberálisoknak.

Nézzük a részleteket!

  • Miniszterelnök-jelölt: Mesterházy Attila.
  • A lista eleje: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor Gábor, Szabó Tímea.
  • Az első hatvan helyen egyértelmű az MSZP fölénye: 42 szocialista, 9 Együtt-PM, 6 DK, 3 Liberálisok. Viszont az Együtt jelöltjei közül öten az utolsó harmadban (40–60. hely) kapnak lehetőséget, ami csak nagyarányú ellenzéki győzelem esetén ér majd képviselői helyet. Az első negyvenben Bajnain és Szabón kívül csak két Együtt-PM-es lesz (16. és 36. hely)
  • Az egyéni választókerületekben viszont az Együtt-PM jobban járt, mint a DK: Bajnaiék 22, Gyurcsányék viszont csak 13 körzetet kaptak. Az egyértelmű győztes viszont az MSZP, ugyanis 71 választókerületben indít közös jelöltet (a korábbi megállapodás szerint 75 MSZP-s, 31 együttes körzet lett volna).
  • A DK megkapja az I.-V. kerületet, itt Kerék-Bárczy Szabolcs indul a Milla vezetője, Juhász Péter helyett, aki a múlt héten jelezte, hogy kilép az Együttből. A DK indíthat jelöltet az V.-VI. kerületben és a XII. kerületben indulhat Bauer Tamás Szabó Tímea helyett. Emellett Gyurcsányék megkapták a kalocsai, a mohácsi, a sárbogárdi, a vásárosnaményi, a keszthelyi, az esztergomi és az egyik győri körzetet. A legjobban azonban a szigetszentmiklósi körzetnek örülnek, Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón közölte, hogy reményei szerint itt Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök indul, és győzelem esetén a DK-frakcióban fog politizálni.

Ki járt jól, és ki veszített korábbi pozíciójából?

Mesterházy Attila és az MSZP – se nem nyert, se nem bukott

Mesterházy Attilát és a szocialistákat akár az ellenzéki együttműködés nyerteseinek is tekinthetnénk, hiszen az MSZP elnöke lett a közös kormányfőjelölt, de igazából nem nagy eredmény, hogy az egyébként is legnagyobb ellenzéki párt elnöke lesz Orbán Viktor legfontosabb kihívója. Személyesen Mesterházy tehát csak kiharcolta azt, ami az erőviszonyok alapján járt volna neki. Viszont az MSZP dominálja a közös lista elejét, azaz valószínűleg elfogadták a kicsik, hogy csak egy nagykutya van az összefogásban.

Az MSZP megújításán fáradozó Mesterházy most mégis kénytelen egy listán indulni a rendszerváltás utáni magyar baloldal majdnem minden élő politikusával, ha pedig esetleg választást nyernének, Mesterházynak két korábbi miniszterelnökkel is egyezkednie kell majd. Az is kérdéses, hogy mennyit ront az MSZP esélyein egy olyan lista, amin Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor neve is szerepel.

Bajnai Gordon és az Együtt – visszaszorult

„Az ellenzéki együttműködés nem lehet személyi ambíciók túsza. Ennyit várok szocialista partneremtől is. Az ügy fontosabb mindkettőnknél” – mondta Bajnai Gordon még tavaly augusztusban. Szerénységének azonban az Origónak adott tavaly novemberi interjúban már nyoma sem volt, mert egyenesen azt állította, hogy egy év múlva miniszterelnök lesz.

A január elejei baloldali tárgyalásokon az Origo információi szerint Bajnai kemény feltételeket támasztott azért, hogy elfogadja Mesterházyt listavezetőként, végül mégis átengedte a listavezetői helyet, ha ez az ára, hogy leváltsák Orbán Viktort. Korábban felmerült egy olyan variáció is, hogy ő is és Mesterházy is hátrébb lép, és egy harmadik személyt neveznek meg miniszterelnök-jelöltként, de végül ebből sem lett semmi.

Saját ambícióihoz képest jelentős visszalépés a lista második helye Bajnai Gordonnak, a párt három helye a közös lista elején szintén nem nagy fegyvertény ahhoz képest, ahonnan Bajnai indult 2012 októberében. 

Gyurcsány Ferenc és a DK – megerősödött

A 2010-es választás után Gyurcsány és hívei először platformot alapítottak a szocialista párton belül, de onnan másfél év alatt kiszorultak, és saját pártot alapítottak. Akkor úgy tűnt, hogy a parlamentbe jutásért is élet-halál harcot kell folytatniuk.

Amikor Bajnai és Mesterházy tárgyalni kezdett a baloldali együttműködésről, Gyurcsány rögtön lecsapott a témára, és üdvözölte a kezdeményezést még annak ellenére is, hogy őt ekkor még senki nem hívta. Az Együtt és az MSZP értelemszerűen nem örült Gyurcsány legyeskedésének, mivel a DK elnöke a mai napig talán a legmegosztóbb magyar politikus, de Gyurcsány elszántsága eredményre vezetett: betette a lábát a félig nyitott ajtón. Nyáron már ő utasította vissza az MSZP közeledését, október 23-án pedig együtt szónokolt Bajnaiékkal. Az együttműködési megállapodás legnagyobb nyertese is ő, a miniszterelnöki székből 2009-ben bukott politikusként távozó Gyurcsány most egy, a parlamenti küszöb körül egyensúlyozó párt elnökeként a közös lista 3. helyét szerezte meg, ezzel szinte biztos, hogy 2014 után is parlamenti képviselő lesz, emberei pedig a lista elején pont ugyanannyi helyet kapnak, mint az együttműködés ötletét eredetileg felvető Bajnai.

Fodor Gábor és a Liberálisok – képviselőség ajándékba

A legnagyobb visszatérő Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke, aki alig egy éve jelentette be, hogy Liberálisok néven új pártot alapít, most pedig a közös lista negyedik helyén szerepel. Ráadásul a listán – ha nem is befutó helyen – más politikusok is szerepelhetnek a Liberálisok pártjától.

Fodor a kezdetektől a baloldali együttműködés híve volt, az október 23-ai közös ellenzéki ünnepségen is a közös ellenzéki lista és a közös miniszterelnök-jelölt fontosságáról beszélt. A sikertelen egyeztetések tavaly év végén odáig vezettek, hogy karácsony előtt pár nappal az összefogás hiánya miatt bejelentette: pártja mind a 106 egyéni körzetben elindul, és saját miniszterelnök-jelöltet fognak állítani. Fodor Gábor előkelő helyezése csak annak lehet meglepő, aki nem hallott a Nézőpont tavaly december felméréséről, amely szerint a volt SZDSZ-elnök a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

Párbeszéd Magyarországért – elvesztették az arcukat

Talán az LMP zavarodott össze leginkább, amikor a visszatérő Bajnai Gordon 2012 őszén együttműködésre hívta fel őket. A párt Schiffer András vezette szárnya az LMP függetlenségét őrizte volna, a másik csoport viszont úgy gondolta, hogy a fő cél Orbánék leváltása, még ha ezért Bajnai Gordonnal kell is szövetkezni. A pártban végül a Schiffer-féle irány győzött, az együttműködés-párti képviselők pedig, kilépve az LMP-ből, megalapították a Párbeszéd Magyarországért Mozgalmat (PM), amely 2013 tavaszán választási együttműködésről állapodott meg Bajnaival.

Bajnai azonban nemhogy szövetségesei, de önmaga számára sem tudott kedvező pozíciót kiharcolni az ellenzéki együttműködésen belül, így a PM vált az egész baloldali összefogás legnagyobb vesztesévé. A kezdetektől hittek abban, hogy az ellenzéki együttműködés valóban Bajnai és az Együtt 2014 vezetésével valósul majd meg, és valószínűleg úgy számoltak, hogy Mesterházy és az MSZP is szó nélkül beáll a csapatba. A PM elsőként csatlakozott Bajnaihoz, most azonban még Fodor Gábor is jobb helyet kapott a közös listán, mint bármelyik politikusuk.