Az oroszok építik Paks II.-t

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz államfő új atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodott meg. Az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern két új reaktort épít Pakson. Azt is bejelentették, hogy Oroszország 10 milliárd euró hitelt ad Magyarországnak ez erőmű építésére.
Vágólapra másolva!

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről állapodott meg kedden Magyarország és Oroszország, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői. Az orosz államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő új atomerőművi energiablokkok megépítéséről is megállapodott.

A megállapodás értelmében a paksi erőművet két új reaktorral bővítik majd az oroszok. Az első új blokk 2023-ban kezdhet működni. Mivel Magyarország ezt a beruházást nem tudná kifizetni, Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt a reaktorok felépítésére. A hitel futamideje 30 év.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még a megbeszélés kezdetén azt mondta: "Örömömre szolgál, hogy kapcsolataink rendszeressé váltak, üzleti jelleget öltöttek, és minden irányban fejlődnek." A politikus hozzátette, hogy a gazdasági és a parlamentközi kapcsolatokra, illetve a politikai kapcsolattartásra gondolt.

Az orosz elnök ezt követően bejelentette, hogy a meghívására Moszkvába érkezett magyar kormányfő látogatására egy sor dokumentumot készítettek elő aláírásra.

Orbán Viktor válaszában közölte: Oroszország kiemelkedően fontos partnere Magyarországnak. A magyar miniszterelnök úgy értékelte, hogy a magyar–orosz gazdasági együttműködés "stratégiainak is mondható". A kormányfő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly január 31-én tett látogatása során abban állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy a két ország növeli a gazdasági együttműködést. Hozzátette, hogy ez sikerült, és – mint mondta – példátlan mértékben nőtt a magyar–orosz kereskedelmi forgalom.

A magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin a sajtónak szánt nyilatkozatokat követően a magyar és az orosz kormány néhány tagjával, valamint orosz részről Alekszej Miller, a Gazprom állami gázcég elnöke részvételével szűk körű tárgyalást kezdett. Ezt kibővített körű munkaebéd követte.

A Népszabadság hétvégi értesülése szerint Orbán aláír egy államközi szerződést az orosz féllel az atomenergetikai együttműködés meghosszabbításáról, illetve a paksi atomerőmű bővítéséről.

Lázár János a parlament gazdasági bizottsági ülésen nemrég arról beszélt, hogy a kabinet előrehaladott tárgyalásokat folytat az atomenergetikai együttműködés meghosszabbításáról és a 2037-ig szóló kapacitásfenntartásról. Lázár már ekkor megemlítette, hogy a következő lépés egy orosz–magyar államközi szerződés megkötése lesz. A tervek egyébként nem a kapacitás fenntartásáról, hanem új blokkok építéséről, a kapacitás megduplázásáról szólnak.

A Nemzeti Energiastratégia szerint 2025-ben indulna el az új atomerőmű első blokkja, és ha lesz második blokk, az legkorábban 2030-ban lép működésbe. Bővebben itt olvashat híreket a tervezett bővítésről, amely Magyarország történelmének egyik legdrágább beruházása lehet.