Gavra Gábor: Mindenki azt hitte, a másik ellenőrizte a bajai videót

Vágólapra másolva!
„Én magam is csődöt mondtam”- a Hvg.hu volt főszerkesztője először szólalt meg lemondása óta.
Vágólapra másolva!

„Egy nagyon súlyos szakmai hiba volt, amit elkövettünk, amiért én vállaltam a felelősséget és lemondtam. Ez történt.” Ezt mondta Gavra Gábor a HVG volt főszerkesztője. Gavra a Tilos rádió keddi, Bádogdob című műsorában beszélt a bajai videóval kapcsolatban.

A főszerkesztő azután mondott le, hogy a lap által október közepén közreadott bajai választási csalásról szóló videóról kiderült, hogy a szereplői csak eljátszották az eseményt.

Azt mondta, hogy a videóval kapcsolatos ügy egy "szakmai hibasorozat" volt, amelynek ő is résztvevője volt. Mint elmondta, a szerkesztőség nagyon sok cikket írt, nagy volt rajtuk nyomás, ezért a munkatársak egy idő után fásulttá váltak. A szerkesztők is leterheltek voltak, így a cikket megíró újságírón kívül senki nem nézte végig a bajai videót, mert mindenki úgy gondolta, hogy a másik elvégezte az ellenőrzést. „Én magam is csődöt mondtam” - mondta Gavra.

Gavra többek között egy kollégája Soma-díjával és a bajai videó és a Hvg.hu körüli "zajjal" indokolta, hogy miért hallgatott eddig.

Az MSZP-hez fűződő kapcsolatáról szóló pletykákról azt mondta, amióta főszerkesztő legfeljebb információkért ment be az MSZP-székházba, de soha nem egyedül. „Nem mutyizni mentünk.” Azt ugyanakkor elismerte, hogy a videót az MSZP-székházban kapta, de nem árulta el kitől.

Gavra magasztalta volt lapját, szerinte a botrány előtt meggyőzően építették fel a Hvg.hu hitelességét, többek között azért, mert „államfőt buktattunk, és trafikügyet lepleztünk le”. Beszélt a Schmitt-ügyről, amiről azt mondta, hogy egy tudós kereste meg őket, aki korábban rendszeres kommentelőjük volt. Megjegyezte, a Schmitt-ügynél még működött az az alaposság, ami a bajai videónál csődöt mondott.

Kövessen minket a Facebookon is!