Gyerekruhákban talált méreganyagokat a Greenpeace

Vágólapra másolva!
Immunrendszerre, szaporítószervekre, hormonrendszerre káros anyagokat talált a Greenpeace világmárkák gyerekruháiban. Magyarországon és még 24 országban vizsgáltak meg 82 ruhát.
Vágólapra másolva!

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace – közölte a környezetvédő szervezet kedden. A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában 82, gyermekeknek gyártott textilterméket vásárolt 25 országban, köztük Magyarországon is, nagyobb ruhaüzletekben vagy márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatók-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben.

Az eredmények azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag. Egy Adidas úszóruha úgynevezett PFOA-tartalma – ez a vegyület például az immunrendszerre fejt ki káros hatást – magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték. Egy Németországban vásárolt Primark gyermekpólóban pedig 11 százalékos ftalátszintet mértek. A ftalátok csoportját a textiliparban használják a nyomatok finomítására, sok közülük mérgező, például a szaporítószerv-rendszerre hat károsan.

A Disney és a Burberry termékeiben a nonilfenol-etoxilátok (NPE-k) magas szintjét mutatták ki. Ezek az anyagok lebomolva a környezetben veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak. Az NP-k mérgezők, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le, és bioakkumulatívak, vagyis felhalmozódnak az emberek és állatok szöveteiben.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint egy Magyarországon árult Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni, egy C&A-ban árult gyermekdzseki pedig ezek mellett még úgynevezett PFC-vegyületeket is tartalmazott.

A Greenpeace felszólította a nagyobb ruhamárkákat, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig 18 ruhamárka ígérte a méregmentesítést, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében – írták.

Kövessen minket a Facebookon is!