Azeri pénzből kapnak segítséget a vakok

Vágólapra másolva!
Azeri alapítvány támogatja az egyik vakokat segítő gyermekotthont. Szijjártó Péter szerint ezzel a magyar–azeri kapcsolatoknak olyan sikerét ünnepelik, amely nem írható le számokkal.
Vágólapra másolva!

Új fejezet nyílik a magyar–azeri kapcsolatokban azzal, hogy "a legtiszteletreméltóbb szolgálatot folytató" magyar szerzetesközösség jelentős azeri pénzügyi támogatásban részesül – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a vakok Batthyány László gyermekotthonában az új épületrész alapkőletételén. Szerinte mostantól a magyar–azeri kapcsolatokat nemcsak a kölcsönös érdekek mentén, hanem a szolidaritás, a barátság és az emberségesség mentén alakítják.

Az alapkőletétel és az azeri támogatás bejelentése ismét alkalmat adott Szijjártó Péternek arra, hogy emlékeztessen rá: mivel a világgazdaságban és -politikában átrendeződnek az erőviszonyok, Magyarország 2010-ben új stratégiát választott, amelynek egyik legfontosabb eleme a keleti nyitás, egy új irány követése a külgazdaságban és a külpolitikában. Mára bebizonyosodott, hogy ez a stratégia sikeres, mert hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország erősebb legyen.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ma egy olyan sikerét ünnepelik a magyar–azeri kapcsolatoknak, amely nem írható le számokkal, kereskedelmi adatokkal. A vakok Batthyány László gyermekotthonában a szerzetesek úgy tudják kiteljesíteni áldásos tevékenységüket, hogy ahhoz az azeri Heydar Aliyev Alapítvány jelentős támogatást nyújt.

Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete kiemelte: a beruházás támogatásával országa nyilvánvalóan nem old meg minden problémát Magyarországon, de ez a segítség a két ország közötti barátság jele.

A XII. kerületi Mátyás király úton lévő Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola új épületrésszel bővül. A gyermekotthon mostani beruházásának az összköltsége félmilliárd forint, ebből mintegy 240 millió forintot áll az azeri alapítvány. Az intézmény azoknak a sajátos nevelési igényű, látássérült, illetve látás- és mozgássérült gyermekeknek az óvodai, általános iskolai nevelését, oktatását, valamint teljes körű ellátását végzi, akik nem foglalkoztathatók együtt a többi gyermekkel.