Fegyelmi eljárás indul a szigetszentmiklósi gyerekbántalmazás ügyében

2014.01.17. 09:01

Navracsics Tibor tudni szeretné, hogy történt-e mulasztás a hivatalos eljárások során.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy rendkívüli fegyelmi eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás. A miniszter utasította a kormánymegbízottat, hogy amennyiben megállapítható a felelősség, úgy azt fegyelmi hatáskörében bírálja el.

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat műveltek lányukkal és két fiukkal". A már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták.

A Pest Megyei Kormányhivatal november 27-i közleménye szerint a szigetszentmiklósi gyámhivatal – a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján – haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyerekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak. A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.

Az azóta lezárult vizsgálat megállapította: sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy a szülők rendszeresen szexuálisan bántalmazták a három kisgyereket (akik csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).