Hirtelen kirúgtak egy embert a gyerekkínzás miatt

Vágólapra másolva!
Néhány órával az után, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken reggel rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy miatt, meg is találták a felelősöket. Egy családgondozót azonnali hatállyal felmentettek, és fegyelmi eljárást indítottak a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben.
Vágólapra másolva!

A felelősöket az után találták meg, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken reggel rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el. A KIM péntek délelőtti közleménye szerint a tárca vezetője utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét: rendkívüli fegyelmi eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a "szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás" ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás.

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat műveltek lányukkal és két fiukkal". A már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták.

A Pest Megyei Kormányhivatal november 27-i közleménye szerint a szigetszentmiklósi gyámhivatal – a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján – haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyerekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak. A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.

Az azóta lezárult vizsgálat megállapította: sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy a szülők rendszeresen szexuálisan bántalmazták a három kisgyereket (akik csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban azt mondta, a legrosszabb reflexeket látta feléledni, amikor mindenki vizsgálta egy kicsit az ügyet, és mindenki megállapította, hogy ő pont nem felelős. Elképzelhetőnek tartja, hogy súlyos szakmai problémák és szakmai hiányosságok nem voltak, de vannak olyan esetek, amikor apró szakmai fogyatékosságok és apró szakmai hibák is ilyen súlyos esethez vezetnek.

"Én úgy gondoltam, hogy itt a lehető legnagyobb szigorral kell eljárni, és a jövőben is ilyen esetben, amikor gyermekekről van szó, védtelenekről van szó, akkor a lehető legszigorúbban kell eljárni minden mulasztással szemben" - mondta a miniszter.