Orbán: Paks a rezsicsökkentés záloga

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint az orosz–magyar kapcsolatok ma rendben vannak, az ország függetlensége nem sérült. A paksi megállapodásban nincsenek kapcsolódó szerződések. A harmadik rezsicsökkentésről a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén döntenek a jövő héten.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű nélkül a magyar gazdaság nem tud versenyképesen működni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarországnak az az érdeke, hogy Paks hosszú távon is legalább 40-45 százalékát biztosítsa a magyar villamosenergia-ellátásnak – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy Paks megtartása nélkül a rezsicsökkentésnek sincs gazdasági alapja.

Orbán Viktor szerint az orosz–magyar kapcsolatok ma rendben vannak, az ország függetlensége nem sérült, és Oroszországgal egyenrangú partnerek vagyunk. Hozzátette, hogy Oroszországnak is megéri nem elveszíteni Magyarországot, és nekik is veszteség lett volna az orosz technológiát elveszni hagyni, ezért is tettek rendkívül vonzó ajánlatot. Kapcsolódó szerződések nincsenek – hangsúlyozta a miniszterelnök, minden kérdésről külön tárgyalnak az orosz partnerrel.

A mostani szerződés egyébként az Országgyűlés jóváhagyásával, ösztönzésére született, a 2011-ben elfogadott hosszú távú nemzeti energiastratégia pedig a villamos energia térnyerését szorgalmazza. Magyarország célja az, hogy az itt felhasznált energia minél nagyobb része hazai termelésű és minél olcsóbb legyen, ez a rezsicsökkentés alapja is – hangsúlyozta a miniszterelnök a 180 percben.

Orbán Viktor azt mondta: a harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét. Az újabb rezsicsökkentés mértékéről a Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülésén döntenek a jövő héten. "Jó kis rezsicsökkentés lesz ez is" – mondta a kormányfő.

Arra a kérdésre, szerinte lesz-e olyan lakossági energiaszolgáltató, amely a rezsicsökkentés miatt kivonul Magyarországról, Orbán Viktor azt válaszolta: "A múltkor is visszavásároltunk egy nagyon jelentős energiaszolgáltatót, a Főgázt. (...) És ilyen mozgások még lesznek a jövőben is." Álláspontja szerint igaz ugyan, hogy a magángazdaságnak sok erénye van az állami tulajdonnal szemben, de ha monopóliumokról van szó, akkor "a magánkézben lévő monopólium sokkal rosszabb, mint az állami kézben lévő", mert ha magántulajdonban vannak, kifosztják az embereket.

"Ezért ahol monopólium van, ott én nem fogadom el, hogy hosszabb távon is fennmaradjanak magánmonopóliumok, hanem arra törekszem, hogy köztulajdon jöjjön létre" – mondta a miniszterelnök, példaként említve az energia lakossághoz való eljuttatásának területét, ahol szerinte az államnak növelnie kell a szerepét.

Orbán Viktor azt mondta, bár tökéletes országok és kormányok nincsenek, Magyarország ma egy győztes ország, ennek az alapjait pedig meg kell tartani, erre kell építeni a döntéseket. Szerinte egyébként a 2013-as dunai árvíz legyőzése fordulópontot jelentett, mert az ország akkor világos bizonyítékát adta annak, hogy ha a magyarok összefognak, bármilyen bajt képesek legyőzni. Ez megteremtette a gazdasági sikerek lelki, pszichológiai alapjait, és innentől kezdve jöttek a jó eredmények – mondta a kormányfő.