Jávor Benedek: Megvolt a kényszer az összefogásra

Vágólapra másolva!
A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint még dolgozni kell a bizalom helyreállításán. Az összefogást szerinte a Fidesz választási rendszere hozta létre. Jávor Benedek körülbelül héttagú frakcióra számít a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek szerint az ellenzéki megállapodás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke az MTI-nek adott interjút. Azt mondta, bár csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése inkább hoz vagy visz szavazókat, a résztvevők úgy gondolják, többen lesznek, akiket az összefogás győz meg arról, van lehetőség a kormány leváltására.

Jávor Benedek nem az általa elképzelt optimális forgatókönyvet látja a kormányváltásra a most megszületett megállapodásban. Ő olyan kétpólusú felállásban gondolkodott, amelyben a megkérdőjelezhetetlen szavazóbázissal rendelkező MSZP mellett fel tudnak mutatni egy másik alternatívát, amelyik meggyőzi a szavazókat, hogy nem ismétlődnek meg a 2010 előtti kormányok hibái. A nyáron elfogadott megállapodás ennek az intézményes kereteit is biztosította volna, de ősszel azt tapasztalták, hogy az elképzelt formáció nem képes megfelelő mértékben megszólítani a kormányváltást akaró szavazókat, ezért újra kellett gondolni a megegyezést.

Az összefogásra egyébként is megvolt a kényszer, amit részben a Fidesz választási rendszere hozott létre, mert ha az nem lenne, "akkor erre az ellenzéki szövetségre nem lenne szükség". Másfelől pedig érződött az a választói nyomás, amely szintén ebbe az irányba mutatott. A társelnök úgy gondolja, van még tennivaló, hogy elmagyarázzák a tagságuknak az összefogás részleteit, de a visszajelezések alapján azt látják, hogy a többség egyetértett a döntéssel.

A másik opció az lett volna, hogy felállnak a tárgyalóasztaltól, de az a veszély nem fenyegetett, hogy a többi résztvevő kihagyja az Együtt-PM-et az összefogásból - cáfolta Gyurcsány Ferenc DK elnök erről szóló kijelentéseit. Azzal viszont a választási szövetség tagjai tisztában voltak, hogy ha a megbeszélés résztvevői közül bárki egyedül indul tavasszal és saját jelölteket állít az egyéni választókerületekben, akkor az garantálja a Fidesz győzelmét - indokolta maradásukat.

Jávor Benedek szerint csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése összességében inkább hoz, vagy inkább visz szavazókat. Biztosan akadnak olyanok, akik ezek után nem fogják az ellenzéki együttműködés mellé behúzni az ikszet, de az összefogás résztvevői azt gondolják, hogy többen lesznek, akiket ezzel a lépéssel győznek meg arról, hogy van lehetőség a kormány leváltására.

A megegyezés alapján az Együtt-PM több választókerületet adott át a Demokratikus Koalíciónak, mint a szocialista párt, ami elmondása szerint azért történt így, mert megegyeztek, hogy a résztvevők a mért társadalmi támogatottságuknak megfelelően kapnak képviselőjelölti helyeket. Ettől függetlenül az Együtt 2014 és a PM két olyan frakcióval lesz jelen az Országgyűlésben, amelyik megkerülhetetlenné teszi őket. A társelnök a Párbeszéd Magyarországért részéről körülbelül héttagú frakcióra számít, ahová várakozásai alapján hárman listáról, négyen pedig az egyéni választókerületekből kerülhetnek be. Hozzátette, biztos abban, hogy az Együtt 2014 több mint tíz taggal alakíthat képviselőcsoportot.