Falakat repesztett Nógrádban a földrengés

Vágólapra másolva!
A vasárnap hajnali nyugat-nógrádi földrengés következtében  kisebb károk, repedések keletkeztek mohorai és cserhátsurányi önkormányzati épületekben, valamint a cserhátsurányi és a cserháthalápi templomban; személyi sérülés sehol sem történt, a szolgáltatásokban sem volt fennakadás.
Vágólapra másolva!

A vasárnap hajnali földrengésről összesen 38 jelzés érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 14 településről: Cserhátsurányból, Balassagyarmatról, Csitárról, Galgagutáról, Érsekvadkertről, Szátokról, Nógrádról, Szécsényfelfaluból, Ilinyből, Salgótarjánból, Nógrádmegyerből, Magyarnándorból, Borsosberényből és Szentéről. A jelzések csak a földrengés észleléséről szóltak, személyi sérülésről, jelentősebb épületkárról nem kaptak bejelentést.

Kisebb-nagyobb károkat 56 esetben jeleztek, a legtöbbet Cserhátsurányból és Cserháthalápról, javarészt fal-, mennyezet-, tartófal-, homlokzat- és csemperepedéseket, míg néhány helyen a kémény sérült meg. A tűzoltóknak három esetben kellett beavatkozniuk. Balassagyarmaton egy sérült kúpcserepet kellett eltávolítaniuk, illetve vakolathulláshoz kérték a segítséget. Szentén egy emeletes lakóház kéménye megdőlt, a balassagyarmati készenléti állomány visszabontotta a kéményt és megszüntette az omlásveszélyt.

Négy helyen keletkezett kár önkormányzati épületben. A cserhátsurányi óvoda épületében a belső homlokzatokon repedések jelentek meg, vakolatomlás történt, tégla mozdult el. A faluban hétfőn nem nyitják ki az óvodát, kedd reggeltől a helyi iskola épületében tartják az óvodai foglalkozásokat.

Mohorán az óvodáról tetőcserepek hullottak le, a polgármesteri hivatalban pedig falak és a mennyezet repedezett, a vizesblokkban csempék estek le. Fal és mennyezet repedezett meg a mohorai orvosi rendelőben is. Két egyházi intézményből is jelentettek kárt, a cserhátsurányi katolikus templom mennyezetének falai megrepedeztek, a cserháthalápi katolikus templomnak pedig a lábazata, a falak és a homlokzata repedt meg.

A megyei katasztrófavédők Nógrád megye jelentősebb víztározóinál, összesen tizenhárom helyen tartottak helyszíni szemlét, sehol nem tapasztaltak problémát. Közleményben, telefonon és e-mailben kereste meg az igazgatóság a Nógrád megyében található négy veszélyes üzem, valamint a közműszolgáltatók, gáz-, víz-, távhő- és áram-szolgáltatók, a közút és a vasút üzemeltetőit. A megye veszélyes üzemeitől külön jelentést kértek a helyszíni szemlékről. A visszajelzések alapján káresemény, szolgáltatói hiba nem történt a földrengés következtében.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium által kiadott közlemény szerint a Richter-féle skála szerinti 4,4-es erősségű földrengés történt vasárnap hajnali 2 óra 34 perckor Cserhátsurány közelében, a földmozgást 2 óra 48 perckor egy 3,4-es erősségű utórengés követte, majd 18 óra 28 perckor Salgótarján epicentrummal egy újabb 2,3-as utórezgést is érzékelt a szeizmológiai központ.

Kövessen minket a Facebookon is!