Ilyen lesz a német megszállás emlékműve a Szabadság téren

német megszállás, emlékmű, Szabadság tér
Vágólapra másolva!
A német birodalmi sas és Gábriel arkangyal magasodik majd a Szabadság tér fölé
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart szerdán az V. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, hogy megtárgyalják Rogán Antal előterjesztését a Szabadság térre tervezett emlékműről. A német megszállásnak emléket állító szobor felállításáról még tavaly év végén hozott döntést a kormány, az emlékműnek március 19-ig el kell készülnie, ezért kiemelt beruházássá nyilvánították.

Az önkormányzattól Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kérelmezte pénteken, hogy adjanak hozzájárulást ahhoz, hogy az emlékművet a Szabadság téren állítsák fel - derül ki az előterjesztés anyagából, amelyet Pásztor Tibor MSZP-s képviselő töltött fel vasárnap este a blogjára.

Lázár a kérelemhez látványterveket is mellékelt - a nem túl jó minőségű képeket itt lehet megnézni -, amelyekből kiderül, hogyan fog kinézni Párkányi Raab Péter szobrász munkája. "A kompozíció két fő elemből: német birodalmi sas és Gábriel arkangyal alakjából, valamint egy több elemből, 13 db oszlopból, timpanonos és architrávos kapuzatból és feliratokból áll. A kompozíció anyaga bronz, kő és krómacél. A teljes magasság kb. 7 méter" - olvasható a műszaki leírásban, ami szerint ezek az allegorikus alakok az elnyomót és elnyomottat, a megszállót és a megszállottat jelenítik meg.

A "Magyarország német megszállása 1944. március 19." című emlékmű látványterve Forrás: Origo

Az MSZP, az Együtt-PM és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kifogásolta az emlékmű felállításáról szóló kormányzati döntést. A Jobbik egyetért az emlékműállítással, de áthelyeztetné a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet.

A Kormányzati Információs Központ egy héttel ezelőtt azt közölte: a kabinet minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét a Magyarország tragikus német megszállására emlékeztető alkotás állításával és a holokauszt 70. évfordulójára szervezett emlékévvel.

A német megszállás történelmi hátteréről itt tájékozódhat, azt pedig, hogy ez az emlékmű mit árul el a kormány történelemképéről, Ungváry Krisztián történész boncolgatta a Komment.hu-n.