Bajnai tüntetést szervez Paks miatt

Vágólapra másolva!
Jövő vasárnap hívja utcára az embereket, szerinte így kikényszeríthető a népszavazás.
Vágólapra másolva!

Február 2-ára tüntetést kezdeményezett a paksi bővítésről szóló népszavazás "kikényszerítése érdekében" Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője.

A volt miniszterelnök a tumblrére kitett egy zöld lámpát, amelyen az szerepel: "Népszavazást most!" Bajnai ez alá írta: "Népszavazást Paksról: döntsön a nép! A népszavazás kikényszerítése érdekében összellenzéki tüntetést kezdeményezek február másodikára, vasárnapra!" Bajnai hozzátette: "Mielőtt a parlament összeül, mutassuk meg, hogy Orbánnak nincs mandátuma arra, hogy a jövőnkről döntsön! Semmit rólunk nélkülünk!"

Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt kedden írta alá Moszkvában a megállapodást a paksi atomerőmű bővítéséről. Az oroszok két blokkot építenek tíz év alatt, Magyarország pedig 10 milliárd eurós kölcsönt vesz fel rá tőlük harminc évre. A megállapodást élesen támadta a baloldal, az Együtt-PM a múlt héten jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésben, Mesterházy Attila szerint ez a megállapodás Orbán demokráciaellenességét bizonyítja, Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta, kormányváltás esetén felülvizsgálnák a szerződést.

Az Együtt-PM népszavazási kezdeményezésére több párt is gyorsan reagált. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választások miatt ebben az évben vélhetően nem hogy referendumot nem lehet tartani, de még a népszavazási aláírásgyűjtést sem lehet megkezdeni. Ezért az LMP továbbra is azt kéri, hogy a köztársasági elnök kezdeményezzen népszavazást, mert az államfő ezt megteheti.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pedig azt mondta, hogy "minden olyan népszavazás, amelynek megvannak a törvényi feltételei, az létrejöhet Magyarországon". Hozzátette, hogy az erőmű megújításáról szóló orosz-magyar szerződés a parlament elé kerül, ahol lehetőség lesz a megvitatására.