Orbán: A német emlékmű nem igényel magyarázatot

Vágólapra másolva!
A Mazsihisz szóvá tette, hogy a német megszállási emlékműről való lemondást a kormánnyal való együttműködés feltételének tartják. Orbán Viktor levélben válaszolt, de szerinte ez nem pártpolitikától függő kérdés, így magyarázatot sem igényel a szobor.
Vágólapra másolva!

"Vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani. Biztosíthatom Önöket, hogy ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogjuk utasítani" – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének és ügyvezető igazgatójának, akik január 20-án levélben keresték meg a kormányfőt.

A Mazsihisz a Népszabadság szerint korábban három feltételt állított a kormánnyal való együttműködéshez: Szakály Sándor távozásán és a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő emlékközponton túl azt is várják a kormánytól, hogy ne jöjjön létre a Szabadság téri német megszállási emlékmű. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint az emlékmű miatt komoly konfliktus várható Németországgal, az USA-val, Oroszországgal és Izraellel is. Az elnök szerint ezek a feltételek nem jelentenek ultimátumot a kormánynak.

Orbán Viktor viszont reméli, hogy "hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy a közösség veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába". Azt is írta, hogy "alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése."

Kövessen minket a Facebookon is!