Az olcsó paksi áram mítosz

2014.01.23. 17:58

Több hazai civil szervezet szerint az európai energiatrendekkel szembe megy az ország, ha megépül Paks 2. Ráadásul nincs ok sietni, és az áram sem lesz olyan olcsó, mint a kormány gondolja.

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet MTI-hez is eljuttatott nyílt levele szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amihez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége. Emellett a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.

Az aláírók szerint az olcsó paksi áram mítosz, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára, illetve az adóterhek biztosan emelkednének.

A civil szervezetek levelükben arra is kitértek, hogy a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket.

A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország – tették hozzá.

A civilek egyebek mellett úgy látják: sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legidősebb paksi blokk is 2032-ig termelhet, a jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés pedig úgy kerül az Országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

Kövessen minket a Facebookon is.