Pénteken a déli megyékben ne induljon útnak autóval!

Vágólapra másolva!
Pénteken erősebb széllel jöhet a havazás és az ónos eső az ország déli megyéiben, ezért a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai előrejelzések alapján pénteken többórás ónos eső várható Bács-Kiskun és Csongrád megyében, míg Somogy és Zala megyében akár 20 centimétert is meghaladó friss hó és hófúvás várható. Előfordulhat hófúvás Baranyában is.

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy pénteken a hófúvásban, intenzív havazásban és ónos esőben érintett megyékben lehetőség szerint ne induljanak útnak.

A Magyar Közút szakemberei addig nem tudnak hatékonyan fellépni a síkosság ellen ilyen időjárás esetén, amíg a csapadék nem áll el, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását – közölte az útkezelő. Azt is hozzátették, hogy ilyenkor a munkagépek is lassúbbak a csúszós útfelület miatt.

A közútkezelő azt írta, a nagyteljesítményű, hótorlasz elhárítására alkalmas hómaró gépeket már átvizsgálták a szakemberek, és hogy a szükséges személyzetet és ellátmányt biztosítani tudják az érintett megyékben, ha kell, akkor országosan is átvezényelnek munkagépeket a hófúvásban érintett területekre. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a katasztrófavédelem szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.