Csütörtökön reggel kezdődött a szigetszentmilkósi gyermekbántalmazási ügy büntetőpere. A sajtót nagyjából negyed óra után kizárta a bíróság a tárgyalóteremből, ítélethirdetés tavasszal várható.

Megbilincselt kézzel, egyszerű kabátban érkezett a tárgyalóterembe először K. Rudolfné, majd mögötte piros-fekete dzsekiben és sapkában a férje, K. Rudolf, az elsőrendű vádlott. A házaspár először 2013 novemberében került a hírekbe, ekkor derült ki, hogy vádat emeltek egy szigetszentmiklósi férfi és felesége ellen, amiért éveken keresztül bántalmazták három gyermeküket. A vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyerekeknek pornófilmeket kellett nézniük a szüleikkel, majd az abban látottakat rajtuk próbálták ki, előtte azonban gyakran félholtra verték őket.

K-né kezéről veszik le a bilincset.Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A három gyereket még 2012-ben vették el a szüleiktől, mert nem jártak iskolába. A kicsik nevelőszüleiknek beszéltek a borzalmakról, ők tették a feljelentést. A vádirat szerint a gyerekek egészen addig a napig, amíg nem kerültek állami gondnokság alá, nem fürödtek. A fogkefét és a fogmosás fogalmát nem ismerték. Az ételekkel sem voltak tisztában. Arra tanították őket, hogy csótányokat és más bogarakat fogjanak és egyenek meg, de patkányokat és más rágcsálókat is kaptak enni - mondta el még novemberben a Blikknek egy meg nem nevezett rendőrségi forrás. A szülők nemegyszer úgy készítettek a gyerekeknek kókuszgolyót, hogy kekszreszeléket emberi ürülékkel gyúrtak össze, kókuszba forgatták, és azt adták jutalmul nekik.

A vádlottak már a csütörtök reggelre kitűzött tárgyalás kezdetén bírói kérdésre jelezték, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy arcuk megjelenjen a sajtóban. Rögtön ezután a kiskorű sértettek védelme érdekében kezdeményezte az ügyész, hogy a tárgyalás a nyilvánosság kizárásával folyjon. A védelem képviselője egyetértett az indítvánnyal, és az ügyvédnő jelezte is, hogy K-ék gyermekeit már most nagyon rosszul érinti, ahogyan a sajtó kezeli az ügyüket, osztálytársaik kiközösítik őket, éppen ezért már a vádirat ismertetéséről is kizárják a nyilvánosságot. A büntetőeljárás rendjét szabályozó törvény szerint a bíróságnak több indokkal is lehetősége van elrendelni a nyilvánosság kizárását egy tárgyalásról, ezek között szerepel a kiskorú védelme is.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A bíró tájékoztatása szerint az ügyben kora tavasszal lesz ítélet, kihirdetése nyilvános lesz. Addig valószínűleg semmit nem tudunk meg a tárgyalásról, ilyen esetekben ugyanis a védők és az ügyészség sem adhat ki információkat. A vádlottak a sajtó kivonulása közben nekik szegezett kérdésekre sem válaszoltak, K-né szemét eltakarva, lehajtott fejjel ült, K. Rudolf pedig szótlanul meredt maga elé.

Egy másik, párhuzamos eljárásban vizsgálják, hogy az illetékes hatóságok hibáztak-e az ügyben. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter januárban utasította a Pest Megyei Kormányhivatalt, rendkívüli fegyelmi eljárában vizsgálják meg, történt-e mulasztás. Az eljárásban elsősorban azt szeretnék tisztázni, hogyan lehetséges, hogy sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy a szülők rendszeresen szexuálisan bántalmazták a három kisgyereket (akik csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).