Fizetett hirdetésben adott hangot csalódottságának száz közéleti személyiség, amiért Mesterházy Attila szövetséget kötött Gyurcsány Ferenccel. A több napilap pénteki számában megjelent, egész oldalas nyílt levélben Mesterházy Attilát felszólítják, hogy a szombati kongresszuson rakja ki a szövetségből Gyurcsányt. A hirdetés mögött a békemeneteket szervező és több politikai reklámkampányt is megrendelő Civil Összefogás Fórum áll.

Több országos napilapban is megjelent egy Mesterházy Attilának címzett nyílt levél. A hirdetést a Civil Összefogás Fórum (CÖF) rendelte meg – mondta az Origónak a szervezet elnöke Csizmadia László.

A pénteki nyílt levélben az aláírók csalódottságuknak és megdöbbenésüknek adnak hangot amiatt, hogy az MSZP elnöke "minden korábbi fogadkozásának hátat fordítva mégis közös listát állít a választásokra Gyurcsány Ferenc pártjával". A levél ezért felszólítja Mesterházyt, hogy az MSZP következő kongresszusán, ami most szombaton lesz, töröljék Gyurcsányt a baloldali pártok listájáról. "Legyen bátor! Mutassa meg, hogy van ereje szakítani a múlttal" – zárul a levél. 

Nyílt levél a pénteki Magyar Nemzetben. A képre kattintva elolvashatja az egész leveletFotó: Origo

A levélben felróják Gyurcsánynak, hogy "a hatalom megtartása érdekében éveken át tudatosan hazudott a magyar embereknek", "a rendőrséget békésen ünneplő magyar emberekre uszította". "Gyurcsány Ferenc számunkra és Magyarország józan többsége számára persona non grata" – írják.

Az egyik aláíró az Origónak azt mondta, hogy őt Mészáros László, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vezetője kereste meg. Mészáros az Origónak azt mondta, az aláírók közösen alakították ki a szöveget, mindenki hozzászólt, ahogy formálódott a felhívás. „Voltak, akik jelezték, hogy jó lenne egy ilyen”, aztán néhányan kisebb csoportokban személyesen ültek össze egy megbeszélésre, mások e-mailben írták meg véleményüket. A szöveg néhány nap alatt alakult ki, előzőleg létezett egy hosszabb verziója is, tette hozzá. Az egyik aláíró, Kálomista Gábor producer viszont azt mondta: neki küldtek egy szöveget levélben, aminek a tartalmával egyetértett, ezért visszaküldte. 

Mészáros azt mondta, valóban ő volt az egyik „szellemi kiindulópontja” az akciónak, de azt nem tudja, hogy pontosan kik szervezték és kik finanszírozták a dolgot, ahhoz „neki semmi köze”. „Nagy szervezet a CÖF, az egyik ember ehhez ért benne, a másik ahhoz”, mondta arról, hogy hogyan oszlottak meg a feladatok. Hogy lesz-e folytatása az akciónak, arról azt közölte: „nem csinálnak sportot” a felhívásokból, de vannak kivételes pillanatok, amikor erre van szükség van, legutóbb az Orbán-szobor szimbolikus ledöntése volt ilyen, mondta. Annak a négy napilapban megjelent levélnek az aláírói között többen is voltak, akik a mostani levelet is szignálták.

A mostani nyílt levél aláírói között van többek között Balázs Fecó zenész, Balázs Péter színházigazgató, Baldauf László, a CBA elnöke, Bayer Zsolt közíró, Csizmadia László, a CÖF elnöke, Granasztói György történész, Melocco Miklós szobrász és Wittner Mária is.

A CÖF csinálta korábban a Bajnai- és Gyurcsány-ellenes "Együtt tették tönkre az országot"-kampányt, illetve a kormányt támogató Békemenetet is ők szervezték. Legutóbbi akciójuk pedig az volt, hogy "Nem érdemelnek több esélyt" – felirattal a szervezet plakátokat tett ki az utcára, amelyen Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc bűnözőkként beállítva szerepel. A hirdetésen a legmeghökkentőbb, hogy a baloldali pártvezetők mellett ott áll Hagyó Miklós, illetve Gyurcsányt egy bohóc karolja át.