Index: Sólyom László is kiállt a paksi bővítés ellen

Vágólapra másolva!
Közleményben szólalt fel a paksi bővítés, és annak előkészítetlensége ellen Sólyom László volt államfő. A dokumentumot idéző Index azt írja, Sólyom Lászlót civil szervezetek keresték meg, hogy álljon a bővítést ellenző fellépés élére, a volt köztársasági elnök erre reagált a nyilatkozatával.
Vágólapra másolva!

Sólyom László ellenzi a paksi atomerőmű bővítését, és annak előkészítetlenségét is, áll a volt államfő titkárságának közleményében, amit az Index idéz. A dokumentumban a lap szerint az áll, hogy Sólyom László már a mostani megállapodás előtt egy hónappal kifejtette határozott véleményét a bővítésről, akkor hiányolta a nyilvánosságot, és rámutatott, hogy a felelősséget viselő döntést csak megfelelő információk birtokában, és alapos előkészítés után szabad hozni.

"Paks esetében többről van szó, mint áramtermelésről: a jövő nemzedékek sorsáról, döntési és alkotmányos kultúráról, külpolitikai stratégiáról, a kockázatvállalás erkölcsi kérdéseiről, továbbá a civil társadalom erejéről is: kikövetel-e a döntéshez elegendő információt", írja a volt államfő akkori álláspontjáról az Index. Sólyom László kezdeményezte "a felelős döntéshez nélkülözhetetlen tudományos vita folytatását, hiteles fórumon, és lehetőleg még nagyobb nyilvánosság előtt". Ennek előkészítésére több találkozót is összehívott, teszi hozzá a lap.

Sólyom Lászlót zöldszervezetek keresték meg, hogy foglaljon állást az ügyben, álljon az élére egy paksi bővítést ellenző mozgalomnak, írta a Magyar Narancs. A volt államfő az Index szerint mindezekre reagálva adta ki a közleményt.

"Az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelet megfogalmazó hat zöld szervezet eleve tisztában volt azzal, hogy Sólyom László sem alkotmánybíróként, sem köztársasági elnökként, sem azután nem írt alá felhívásokat és leveleket, hanem a maga eszközeivel támogatta a helyesnek tartott célokat", idézi a dokumentumot a lap.