Schiffer és Szél az LMP-lista élén

Vágólapra másolva!
Véglegesítették az LMP országos listáját: az első két helyen a két társelnök, Schiffer András és Szél Bernadett áll, az első tíz helyen rajtuk kívül Ikotity István, Sallai Róbert Benedek, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Gertsmár Ferenc, Lengyel Szilvia, Csarnó Ákos és Moldován László van. Utóbbiak közül csak Lengyel Szilvia ül most is a párt parlamenti frakciójában.
Vágólapra másolva!

Schiffer András vezeti az LMP országos listáját a tavaszi parlamenti választáson. Ezt a listán másodikként szereplő Szél Bernadett jelentette be a Lehet Más a Politika kétnapos jelöltállító kongresszusa közben tartott tájékoztatón. A sajtótájékoztatón megjelent az országos lista első tíz jelöltje: Schiffer és Szél mellett Ikotity István, Sallai Róbert Benedek, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Gertsmár Ferenc, Lengyel Szilvia, Csarnó Ákos és Moldován László. A két társelnök egyéniben is indul majd, Schiffer András a budapesti 1. választókerületben, míg Szél Bernadett a Pest megyei 2. választókerületben, Budaörsön.

Schiffer András a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ellenzéki szerepre készülnek, ezért az LMP nem nevez meg miniszterelnök-jelöltet. Az már szombaton eldőlt, hogy az LMP európai parlamenti listájának élén Meszerics Tamás közpolitikai ügyvivő áll majd, őt Csiba Katalin környezetpolitikai szakszóvivő és Heltai László korábbi szóvivő követi.

Az országos lista első tíz helyére a párt jelenlegi, héttagú frakciójából a két társelnök mellett csak Lengyel Szilvia került be, nyolcadikként. A párt képviselői közül hárman - Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor - korában jelezték, hogy nem indulnak az áprilisi választáson.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Mile Lajos miért nincs az első tíz között, Schiffer András azt felelte, rendkívül bonyolult jelöltállítás során született meg a lista, és tervezni sem lehetett, hogy ki hányadik helyre kerül majd. Hozzátette, remélik, hogy meglepetést tudnak okozni, és a 13. helyezett (Mile Lajos) is bekerül az Országgyűlésbe. A frakcióvezető egy másik kérdésre válaszolva úgy vélekedett: akár arra is van lehetőségük, hogy tízszázalékos eredményt érjenek el.

Schiffer András újra hangsúlyozta, hogy mind a 106 egyéni választókerületben állítanak jelöltet, közülük 22-en nők lesznek, 28-an pedig korábban valamelyik magyar zöld mozgalomban tevékenykedtek. Az egyéni jelöltek között megtalálható két szakszervezeti vezető, illetve ott van a volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő, a trafikbotrányt kirobbantó Hadházy Ákos. Fejér megyében a bicskei körzetben Varga György, Felcsút volt polgármestere, Hódmezővásárhelyen pedig Nagy Bandó András humorista indul a színeikben.