Vágólapra másolva!
Arról kérdezték, miért annyira fontos a kormánynak a német megszállás emlékműve.
Vágólapra másolva!

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából megemlékezést tartanak a Holokauszt Emlékközpontnál, ahol Rétvári Bence államtitkár képviseli a kormányt. Az Origo tudósítói szerint Rétvári beszéde után Gulyás Márton színházi rendező kiment a színpadhoz, és arra kérte a magyar kormányt, hogy ne állítsák fel a német megszállás emlékművét, mert az örténelemhamisító.

Gulyás Márton azt is megkérdezte Rétváritól, hogy miért fontos ez az emlékmű a kormánynak.Az államtitkár erre azt válaszolta, hogy ő nem látja ilyen szélsőségesen a helyzetet, az az emlékmű csak egy történelmi tényt ábrázol. Tudósítóink szerint ezek után többen arra intették Gulyást, hogy a megemlékezésre ne hozza be a napi politikát. Többen elkezdtek bekiabálni, tudósítónk szerint úgy tűnt, sokan egyetértenek Gulyással, csak azzal nem, hogy ilyen formát választott a mondandója előadásának.

A tömegből többen már Rétvári beszéde alatt is félhangos megjegyzéseket tettek, például amikor az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon csak 25 éve lehet a holokausztról beszélni, ezért háromszor sebességgel kell az új nemzedéket oktatni arra, hogy mi történt, ezért az új nemzeti alaptanterv megalkotásába a zsidó szervezeteket is bevonták, többen megjegyezték, hogy "persze, a kormány kikérte a véleményünket".

A Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű a német megszállókat szimbolizáló sas és a Magyarországot szimbolizáló Gábriel-szobor küzdelmét ábrázolja majd. A tervezett emlékmű miatt visszaküldte magyar állami kitüntetését egy holokausztkutató, aki szerint az történelemhamisító, célja, hogy elterelje a figyelmet a Horty-rendszer szerepéről. Az emlékmű miatt a Mazsihisz is panaszt tett Orbán Viktornál, de a kormányfő szerint nincs miért magyarázkodni az emlékmű miatt. A kompozíció lóhalálában készül, a tervrajzot itt nézheti meg. A német megszállás történelmi hátteréről ide kattintva olvashat.

Kövessen minket a Facebookon is!