Nem emlékeznek már a kis Mesterházy nagy hőstetteire

Mesterházy Attila az MSZP és az Együtt miniszterelnök-jelöltje, kampány-videó
Mesterházy az Együtt október 23-i tüntetésén
Vágólapra másolva!
Születésekor majdnem meghalt, ablak nélküli szobában lakott, óvodás kora óta diplomata akart lenni, tanárai a túlfejlett igazságérzete miatt panaszkodtak rá. Mesterházy Attila szombaton bemutatott kisfilmjében sok személyes dolgot elárult gyermekkoráról, feleségéről és diákéveiről. Néhány gyermekkori ismerősét azért meglepte a rendhagyó múltidézés.
Vágólapra másolva!

Személyes videóval lepte meg Mesterházy Attila az MSZP-nagygyűlés közönségét szombaton. A 16 és fél perces, Hátországom című kampányvideóban nemcsak ő maga mesél születéséről, gyermekkoráról, diákéveiről és családjáról, hanem az édesapja, az édesanyja és a felesége is bizalmas részleteket árul el az új baloldali miniszterelnök-jelölt mindennapjairól.

Az andalító zongorajátékkal kísért vallomásokból például a következő személyes dolgokat tudhatjuk meg:

  • a születése után ötven százalék volt az esélye, hogy meghal
  • Pécsen egy ideig egy olyan, lebontásra ítélt ház cselédszobájában laktak, amelyen nem volt ablak
  • azért költöztek Veszprémbe, mert az édesapja a veszprémi kórházban kapott állást
  • "Attika" – Mesterházy nevezi így magát – óvodás korában diplomata akart lenni
  • az iskolában – a szülei szerint – amiatt panaszkodtak rá a tanárok, hogy "túlságosan fejlett az igazságérzete, nagyon nagy az empátiája az osztálytársaihoz, mindenki mellett kiáll, meg meg akarja védeni őket, különben nincs vele semmi probléma"
  • feleségével, Szilviával egy általános iskolai KRESZ-versenyen ismerkedtek meg, Mesterházy akkor "cikizte, és elé hajtott, hogy kapcsolatba kerüljenek"
  • ezután Szilvia a gimnáziumi osztálytársa lett, és 17 évesen egy osztálykiránduláson jöttek össze, hét év múlva összeházasodtak, és azóta is együtt vannak; két gyerekük született

Egy okos kis kölök

Nem először beszélt magánéletéről Mesterházy (néhány eddig elárult részletet cikkünk végén olvashat), de diákéveivel eddig nem hozakodott elő, és újdonság az is, hogy a szülei hosszabban beszélnek arról, hogy a tanárok egy szülői értekezleten állítólag Mesterházy túlzott igazságérzete és empátiája miatt panaszkodtak. Az nem derül ki a kisfilmből, hogy az általános iskolai vagy gimnáziumi években történt az eset, így megkerestünk több tanárt és diákot a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolából és a Lovassy László Gimnáziumból, hogyan emlékeznek Mesterházy diákéveire.

Mesterházy Attila a szüleivel Forrás: Facebook / Mesterházy Attila

"Okos kis kölök volt Mesterházy, akinek a jegy fontos volt, mindig igyekezett javítani, ha esetleg nem ötösre állt" – emlékezett vissza Mesterházyra a politikus egykori matematikatanára, Hartig Judit. Az viszont nem rémlett neki, hogy valaha is lett volna olyan ügye Mesterházynak, amelyben az igazságérzete vagy a többiekért való kiállása játszott volna hangsúlyos szerepet. "Nem volt konfliktusa soha, sem a tanárokkal, sem a diáktársaival" – mondta a matektanár. Hartig Judit még azt is elmesélte, hogy 2004-ben az akkor sportállamtitkár Mesterházy eljött az iskola 30 éves fennállását ünneplő rendezvényre: "Az iskoláról és a saját élményeiről mondott el egy vicces, csattanós történetet. Egy technikaórán kapott feladat szerepelt benne, de sajnos már nem tudom, hogy mi volt a poén."

Az egykori fizikatanártól, Filipovitsné Jankó Arankától csupa jót hallottunk Mesterházyról, "ügyes, okos, jól dolgozó gyerek", sorolta a jelzőket a pedagógus, a negyedórás imázsfilmben elhangzottakra ugyanakkor azt mondta, hogy ilyesmi nem rémlik neki. Szintén nem emlékezett ilyen ügyre a politikus egykori osztályfőnöke, Szauer István sem, aki ma már tankerületi igazgató. Mesterházy az akkor pályakezdő pedagógus legelső osztályába járt. Szauer azt mondta, három dolog maradt meg róla: jó tanuló volt, csendes, és nagyon szeretett focizni. Megjegyzésünkre, hogy ez utóbbit nem is emlegeti nyilvánosan a politikus, Szauer annyit mondott: pedig így volt.

Az osztálynak egyébként nemrég volt találkozója – vélhetően a 25 éves, tavaly –, de azon nem volt ott Mesterházy, mondta a tanár. Másokért való legendás kiállásokra, óriási igazságérzetes történetekre Szauer sem emlékezett. "Lehet, hogy középiskolai élményekre utal a kisfilm" – mondta.

Mesterházy Attila a gimnáziumi ballagásán Forrás: Facebook / Mesterházy Attila

Vakargatta a fejét a Mesterházy-videón

A gimnáziumban viszont több tanár és diáktárs is azt mondta, hogy csodálkozott a kisfilmben elhangzottakon. "Ilyen tanári panasz biztosan nem volt" – mondta Mesterházy egyik tanára, aki a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tanította őt. Nem azért, mert Mesterházyból hiányzik az igazságérzet, "Attila kiváló diák volt, és kitűnő tanuló", de elképzelhetetlennek nevezte, hogy bármelyik tanár is pozitív jellemvonások miatt panaszkodjon a szülőknek.

Mesterházy egyik gimnáziumi osztálytársa, aki szintén azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét, szintén csodálkozott ezen a jellemzésen: "Vakargattam a fejemet, amikor megnéztem a videót, mert én semmilyen nagy igazságérzetre nem emlékszem." Szerinte Mesterházy ambiciózus, hangadó diák volt, aki mindig kiállt magáért és az igazáért, de egyetlen olyan esetet sem tudott felidézni, amikor másoknak kiharcolt volna valamit. Az osztálytársat amúgy meglepte, hogy politikus lett, mert még a gimnáziumban is mindig arról beszélt, hogy diplomata lesz (nyelvekből kiváló volt, matekból kevésbé).

Mesterházy Attila a feleségével és a két gyerekével Forrás: Facebook / Mesterházy Attila

A megkérdezett gimnáziumi ismerősöknek a hosszú hajon kívül (itt megnézheti Mesterházy gimnáziumi tablóját) az első emlék, amely Mesterházyról beugrott, hogy harmadikban valóban egy győri osztálykiránduláson jött össze az osztálytársával, Szilviával. "Azt rögtön mindenki levette, hogy Attila és Szilvi nagyon odavan egymásért, sülve-főve együtt voltak, de azt hittük, csak tinédzserszerelem lesz" – mondta egy osztálytárs, aki elárulta, hogy két pár alakult ki az osztályban.

Mesterházy és a felesége a húszéves érettségi találkozóra is természetesen együtt érkezett 2012-ben, de az osztálytárs szerint ezen inkább "Szilvi volt mesélős kedvében". Mesterházy kevésbé vegyült, és állítólag kijelentette, hogy politikáról nem akar beszélni, mert véletlenül sem akarja bevinni a politikát a gyermekkori társaságba.

Diliboltban árult, Coldplayt hallgatott

Mesterházy honlapján több olyan cikk, interjú és lapszemle is szerepel, amelyben Mesterházy bepillantást enged a magánéletébe. A Blikk például már 2011-ben megírta, hogy születése után életveszélyben volt, és vérátömlesztésre volt szüksége csecsemőkorában – amire a kampányvideó is céloz.

A lapban szintén szerepelt, hogy lebontásra ítélt házba született, ahol a fürdőszobát egy lavór helyettesítette a konyha közepén, a Blikk ráadásul azt is elárulja a gyermekkorról, hogy az MSZP-elnök iskolásként szülei "diliboltjában" dolgozott, ahol maszkokat, dudákat és bolondos kellékeket árult, nyaranta pedig jégkását árusított a strandokon, télen kukoricát.

A Mesterházy honlapján szereplő írásokból azt is megtudhatjuk – bár ez a videón nem szerepel –, hogy szeret motorozni, korábban "perecelt is egy nagyot", a forró kipufogócső ráesett a lábára, amely meg is égett. Illetve a Borsból kiderült a zenei ízlése is, korábban a Coldplayért rajongott, újabban azonban a Train nevű zenekart hallgatja.