Orbán megemeli a rendőrök fizetését

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén a tárca épületében 2014. január 28-án.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a Belügyminisztérium évértékelőjén bejelentette, hogy a tiszthelyettesek, körülbelül 29 ezer rendőr, januártól havi tízezer forintos bérkiegészítést kapnak. Orbán azt is bejelentette, ha nyernek a választásokon, újra Pintér Sándor lesz a belügyminiszter. Pintérről az évértékelőn az derült ki, hogy mindennel nagyon elégedett.
Vágólapra másolva!

"Ha bejön a miniszterelnök úr, köszönteni fogja az állomány. Kérem, hogy válaszoljunk neki úgy, hogy Erőt, egészséget!" – készítették fel a Belügyminisztérium színháztermében összegyűlt rendőri vezetőket, mielőtt Orbán Viktor és Pintér Sándor tíz órakor megérkezett, hogy megtartsák a Belügyminisztérium évértékelését.

"Jelentem, az egész országban rend van" – kezdte a beszédét Pintér, és azzal folytatta, hogy a közrend és a közbiztonság az egész országban szilárd. Ez nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása, mondta, hanem a közvélemény-kutatók is ezt mondják, de ezenkívül megkérdezték az önkormányzatokat, az iskolákat és a szülőket is, és mindenhonnan ezt az egyértelmű választ kapták.

Pintér ezek után azzal folytatta, hogy nemcsak az elmúlt évet, hanem az elmúlt négyéves munkát is értékelni fogja, majd elkezdett részletesen beszélni a Belügyminisztérium által felügyelt területekről: dicsérte az önkormányzati rendszer átalakítását, a vízügyi hatóság munkáját. Az építésügyi terület értékelésénél kiemelte Felsőzsolca, Kolontár és Devecser újjáépítését, és megemlítette, hogy a belügyminisztérium szociális házépítési programot is kezdett kísérleti jelleggel, de az ócsai lakóparkról egy szót sem ejtett, csak azt említette, hogy Gilvánfán vályoglakásokat építettek. Megdicsérte a vízügyi dolgozókat is, amiért jól helytálltak az árvízek során.

Pintér külön kitért a TEK teljesítményére is, és megjegyezte, hogy mind a 338 bevetésük sikerrel zárult, "minden túszt kiszabadítottak itthon és külföldön is". A TEK-re Orbán Viktor is külön kitért a beszédében. "Ez egy elitegység, és tudom, hogy az ilyesmi mindig problémát okoz egy ilyen szervezetben, hiszen van féltékenység, van szakmai önérzet" - mondta, majd azt magyarázta, hogy Magyarországnak szükséges van egy ilyen egyenruhás elitegységre, "akik kifejezik az állam cselekvőképességét, akiket ki lehet állítani egy nemzetközi versenyre, hogy megmutassuk, mit tudunk."A rendőrség teljesítményének növekedését egy sor grafikonnal és számadattal próbálta igazolni: jelenleg 3573-mal több rendőr van az országban, mint 2010-ben, jelentősen - 428 ezerről 358 ezerre - csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, kevesebb bűncselekményt követnek el a közterületeken is, és a közlekedési balesetek száma is csökkent. Pintér szerint a közvélemény sokszor gondolja azt, hogy egyre több a gyilkosság, de az elmúlt négy évben az emberölések száma is csökkent: 2010-ben még 306 volt, tavaly viszont 257.

A TEK mutatja, milyenek vagyunk

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor, miután megdicsérte a Belügyminisztérium teljesítményét, a beszédében gyakorlatilag odaígérte a belügyminiszteri posztot Pintér Sándornak a következő négy évre is. "Magam a személyi stabilitás híve vagyok, így mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, akkor mire számíthat a következő négy évben" – mondta.

A részletes értékelés végén azt mondta, tudja, hogy nagyon rosszul keresnek a rendőrök, például amikor Pintér Sándor megmutatja neki egy tiszthelyettes bérlapját, akkor abból ő is tisztán látja, hogy annyi pénzből, főleg családos emberként, aligha lehet megélni. Hiába tudják ezt, a gazdaság teljesítménye egyelőre nem tette lehetővé, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a rendőröknek is bevezessék az életpályamodellt, vagy rendezzék a fizetéseket, de ha megnyerik a választásokat, akkor meg fogják tenni. "Tudom, hogy a választások utánra ígérni olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája, ezért szükséges, hogy már a választások előtt is tegyünk lépéseket" - mondta, majd bejelentette, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta azt a javaslatot, hogy a tiszthelyettesek, azaz körülbelül 29 ezer rendőr, januártól havi tízezer forintos bérkiegészítést kapjanak. A pénzt márciustól fogják kapni, visszamenőleg is, "valamilyen pótlék formájában".

Magyarország még mindig szegény ország

Orbán címszavakban értékelte az elmúlt négy évet is, de a korábbi beszédeihez képest nem mondott semmi újdonságot fáradtan, Pintérnél sokkal halkabban, és a tőle megszokottól jóval lassabban elmondott beszédében. Szerinte Magyarország az elmúlt négy évben előnyére változott: míg 2009-ben "lényegében pénzügyi összeomlás volt, és szanálták az országot", mostanra csökkent az államadósság, történelmi csúcsot ért el a foglalkoztatottság, alig van infláció. Az ország már kiáll magáért, "nem rezzenünk össze sem a multik, sem a bankárok fenyegetőzésétől, sem az elemzőktől, sem brüsszel felemelt ujjától".

Ráadásul az árvízek idején az emberek is megmutatták, hogy ha baj van, képesek összefogni. "Rólunk, magyarokról köztudott, hogy hajlamosak vagyunk a pesszimizmusra, de ha jól nézem az új adatokat, akkor önmagunkhoz képest a jövőbe vetett remény tekintetében is jól állunk."

A rendőrség jó munkáját is dicsérte, és szembe állította a 2010 előtti állapotokkal, amiket szerinte semmi nem példáz jobban azoknál a nyilvánosságra került jegyzőkönyveknél, amelyekből kiderült, hogy a titkosszolgálat egy vezetője tárgyalásokat folytatott egy alvilág bűnözővel."Fejétől bűzlik a hal, ez magyarázatot ad arra is, hogy miért szabadulhatott el a bűnözés, miért nem volt közbiztonság". Utalt az őrizetbe vett rendőri vezetők ügyére is, amikor arról beszélt, hogy az alvilággal szövetkező rendőrök elárulták az egyenruhát.

"Ilyen helyzetből indulva a legfontosabb eredmény az, hogy 2010 után helyreállt a jogállamiság Magyarországon. Persze ehhez az elvi hátteret az országgyűlés jogalkotó munkája adta, de önök éppúgy tudják, mint én, hogy a jogalkotó hiába hoz törvényeket, ha nincs, aki a megalkotott törvényeknek érvényt szerezzen" - mondta. Orbánnak egyetlen konkrét kérése volt Pintér felé: szeretné, ha minden településen lenne állandóan rendőr. "Tudom, hogy vannak olyan kimutatások, amelyek szerint ez már így van, de én nem ezt tapasztalom."

Ezek után még külön megdicsérte a közmunkaprogram vezetőit és résztvevőit is, szerinte évtizedek óta nem volt olyan Magyarországon, hogy az állam vette volna magának a bátorságot, hogy a rászoruló embereket bevonják valamilyen képzésbe. "Lehet ezen élcelődni, de ez a program mély erkölcsi, keresztényi alapokon nyugszik: aki nem tud írni, annak segíteni kell, hogy megtanuljon írni, aki képes lenne szakmát is tanulni, de nem volt rá lehetősége, annak lehetőséget kell adni, hogy szakmát tanuljon" - mondta.

A büntetésvégrehajtásban dolgozókat is megdicsérte, és azt mondta, tudja, hogy mostoha körülmények között dolgoznak, de sajnos be kell látni, hogy minden gadasági siker ellenére "Magyarország továbbra is egy szegény ország", és nem úgy megy, hogy ha szükség van egy új börtönre, akkor csak leakasztjuk hozzá a milliárdokat.