Három közterület-felügyelő a földre vitt egy bliccelő utast

Vágólapra másolva!
Hosszasan dulakodtak, az egyik járókelő lefilmezte.
Vágólapra másolva!

Egy járókelő lefilmezte, ahogy három közterület-felügyelő egy férfival dulakodik Budapesten, aki állítólag bliccelt egy BKV-járaton. A férfi ellenáll, a közterület-felügyelők pedig rövid dulakodás után a földre nyomják.

Szerda este megkerestük a BKK-t és a Közterület-felügyeletet is, hogy magyarázzák el, mi történt és miért volt indokolt a közterületesek fellépése. A Közterület-felügyelet nem sokkal éjfél előtt válaszolt. Azt írták, hogy az eset délután negyed négy körül történt, a közterület-felügyelők a 7-es buszon segítették a BKK-jegyellenőrök munkáját. Egy a Rudas fürdőnél felszálló utas nem volt hajlandó bemutatni a jegyét, nem igazolta magát, és ócsárolta az ellenőröket, majd a Ferenciek terénél megpróbált elszökni.

"A közterület-felügyelők a helyszín elhagyásának megakadályozása és az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert alkalmaztak" - írták. Szerintük az utas dulakodás közben a havas járdán csúszott el, de még így is megpróbálta megrúgni a közterület-felügyelőket. Végül a kiérkező rendőrök igazoltatták a férfit, a BKK jegyellenőrök pedig megbírságolták. A felügyelet szerint személyi sérülés nem történt. Hozzátették, hogy a közterület-felügyelőknek, mint hivatalos személyeknek, joguk van az intézkedéshez, és ha szükséges, a potyázót erővel is visszatarthatják a rendőrség megérkezéséig.

A BKK válaszában megjegyzte, hogy a bliccelők éves szinten több milliárd forint kárt okoznak a fővárosi tömegközlekedésben. Szerintük a bliccelő utasok többsége önként együttműködik az ellenőrökkel, "s valószínűleg ebben az esetben is elkerülhető lett volna a konfliktus, amennyiben a bliccelő utas jogkövető és együttműködő magatartást tanúsít".