Operatív törzset hoz létre Pintér az ukrán helyzet miatt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kérte rá. A visegrádi országok közös nyilatkozatot fogadtak el Ukrajnával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai helyzet miatt Orbán Viktor operatív törzs létrehozására kérte a belügyminisztert. A miniszterelnök ezt a visegrádi országok (V4) kormányfőinek szerdai budapesti munkavacsorája után jelentette be. A kormányfő elmondta: szerdán arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy "készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak".

A visegrádi országok miniszterelnökei az ukrajnai helyzettel foglalkozó rendkívüli találkozójukon közös nyilatkozatot fogadtak el, ami tartalmazza a négy ország javaslatait. Orbán Viktor azt mondta, azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével csatlakozzon hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez. Orbán Viktor elmondta, a felek megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is.

A közös nyilatkozatban a visegrádi országok kormányfői felszólították az ukrajnai feleket, hogy azonnal állítsák meg az erőszak spirálját. A válság további eszkalációja veszélyezteti az ország jövőjét, és Ukrajna teljes destabilizációjához vezethet - írták.

Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a közös nyilatkozatban mély aggodalmának adott hangot az ukrán események "drámai alakulása" miatt. Azt írták, Ukrajna szomszédjaiként a visegrádi országok meg vannak győződve arról, hogy az erő alkalmazása nem járul hozzá a politikai konfliktusok megoldásához. Csak az őszinte párbeszéd jelenthet kivezető utat a válságból, és járulhat hozzá a bizalom újjáépítéséhez, valamint vezethet el a stabil, demokratikus és virágzó Ukrajnához - emelték ki.

Kulcskérdés, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának azért, mert ott most nagyon nehéz helyzet alakult ki - hangsúlyozta Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Európának segítenie kell Ukrajnának - a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt - abban, hogy megoldást találjon - jelentette ki Tusk. A visegrádi országcsoport tagjai Brüsszelben az európai partnerekkel tárgyalva szorgalmazni fogják, hogy az EU fogalmazzon meg javaslatokat - mondta. Kiemelte, a legfontosabb jelenleg az, hogy sikerüljön megelőzni drámai helyzet kialakulását Ukrajnában.