Húszmilliárdot kap az egészségügy

Vágólapra másolva!
Emelik a háziorvosok juttatását, és több kezelésre jut pénz.
Vágólapra másolva!

Még a választások előtt megkapják a háziorvosok azt a pluszpénzt, amire tízmilliárdot tett félre az idén a kormányzat – írj a Népszabadság.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, a kormány az elmúlt másfél évben két alkalommal is emelte a háziorvosi praxisok kártyapénzét, így az összege a korábbi 164 forint helyett 200-ra változott. Erre jön márciusban az újabb többletpénz, a tízmilliárdos összegből 30 ezer orvos és asszisztens bére emelkedhet.

Szintén az egészségügybe áramló plusz forrást jelent, hogy bővült azon egészségügyi ellátások köre, amelyeket finanszírozási korlát nélkül végezhetnek az intézménynek – erről a Magyar Nemzet számolt be.

Ilyen ellátásnak minősül a stroke egyik fajtájának számító vérzéses agyi aneurizma invazív kezelése, valamint a kiterjedt égéssebészeti, gyomor-, bél- vagy nyelőcsővérzéses esetek is.
Szintén kikerült az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát alól, vagyis a kapacitások terhére korlátlanul végezhető az igen kis súlyú (1500 gramm alatti) koraszülöttek ellátása, valamint a gyermekhematológiai kezelés és a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás is.

A lap emlékeztet arra, hogy idén jelentős összeget kapnak a kórházak a teljesítményvolumen-korlát emelésére is, így bizonyos beavatkozásokból többet lehet majd végezni. Erre a szaktárca 9,7 milliárd forintot ad az intézményeknek, az összeget a lap információi szerint már át is utaltak a kórházaknak.