A paksi egyezmény átláthatósága fontos McCain szenátornak

John McCain
John McCain amerikai republikánus szenátor beszél a magyarországi látogatásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Bank Centerben 2014. január 31-én.
Vágólapra másolva!
Oldott hangulatú sajtótájékoztatót tartott John McCain amerikai szenátor Budapesten. Ugyan a magyar demokráciával kapcsolatos komoly aggodalmakról, a paksi egyezmény átláthatóságának fontosságáról, a Szabadság térre tervezett megszállási emlékműről, és az ukrán helyzet veszélyeiről is beszélt, de megengedett magának egy-két viccet is. A lehallgatási ügy miatt nem túl boldog Angela Merkel, és az őt kísérő szélsőbalos amerikai sajtó emlegetésével okozott derültséget.
Vágólapra másolva!

Megérti a magyarországi demokráciával kapcsolatos aggodalmakat, amelyek között vannak „igen súlyosak is”, de ezeket szerinte a magyaroknak kell demokratikus úton megoldaniuk, amire jó alkalom lesz az 52 napon belül esedékes választás. Többek között erről beszélt John McCain amerikai republikánus szenátor, aki az amerikai szenátus és kongresszus kétpárti, európai körúton részt vevő delegációja élén tartott sajtótájékoztatót pénteken a belvárosi Bankcenterben. Azt is mondta, biztosította magyarországi tárgyalópartnereit, hogy az USA Magyarország elkötelezett szövetségese és barátja marad.

McCain és két republikánus, valamint hat demokrata párti társa előzőleg Orbán Viktor miniszterelnökkel és ellenzéki vezetőkkel találkozott Budapesten.

John McCain Forrás: MTI/Beliczay László

A paksi megállapodással kaocsolatban nem a magyar kormány döntése, hanem a beruházás átláthatósága az, ami aggasztó McCain szerinte Beszélt Orbánnal az energiabiztonságról, azt mondta, reméli, Magyarország úgy kezeli ebbéli szükségleteit, hogy azzal hozzájárul az európai energiaellátás változatosabbá tételéhez.

Beszélt az ukrán helyzetről is, azt mondta aggasztó, hogy már a hadsereg akarja megmondani az államfőnek, hogy mit tegyen, ezért mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy elkerüljék a helyzet további romlását. Azt mondta Orbán Viktorral közösen elkötelezték magukat a balkáni demokráciák erősítése, Ukrajna európai integrációja, Afganisztán békéje, és a NATO együttműködés elmélyítése mellett.

A tájékoztatón szóba került a lehallgatási ügy is, amiről a republikánus politikus azt mondta, igyekeznek megtalálni az egyensúlyt az emberek privátszférájának védelme és a biztonság megőrzése között, hogy meg lehessen előzni a terrortámadásokat. A témáról amúgy nem beszélt Orbán Viktorral, mivel „a miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik, mint mi”, viszont általános derültséget keltett a jelen lévők körében, amikor azt fejtegette, hogy Budapestről Münchenbe is utaznak, ahol a kancellár, Angela Merkel „nem túl boldog” a lehallgatási ügy miatt (Merkel emiatt kiosztotta korábban amerikai kollégáját).

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja John McCain republikánus amerikai szenátort Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

A szenátor eleve oldott hangulatban volt, az egyik újságírói kérdés után közölte, legyen az az utolsó a magyar sajtó részéről, hogy a delegációt kísérő amerikai „szélsőbaloldali sajtó” is szóhoz juthasson. Előtte pedig az egyik kérdés elől - amely az USA leendő budapesti nagykövet kvalitásaira irányult - pedig úgy tért ki, hogy néhány mondat után széles mosollyal átadta a szót a kíséretében lévő Chris Murphy demokrata szenátornak, aki a szenátus külügyi bizottságának európai ügyekkel foglakozó albizottsága vezetőjeként Colleen Bradley Bell leendő nagykövet szenátusi meghallgatását is vezette.

Murphy azt mondta Bellről, hogy erős nagykövet lesz, aki hozzájárul majd a két ország kapcsolatának erősítéséhez. Megjegyezte, hogy amikor az USA a demokrácia miatti aggodalmait hangoztatja csak a közösen vállalt elkötelezettségek betartására figyelmeztet. Azt is mondta, hogy a magyar-amerikai mindennapi együttműködés révén mindkét ország biztonságosabbá válik. Végül megköszönte a miniszterelnöknek, hogy megígérte, fellép a vallási- etnikai csoportok marginalizálása ellen.

Kövessen minket a Facebookon is!