Sima lesz a választás, ha a Fidesz elég óvatos

Vágólapra másolva!
Közvélemény-kutatók latolgatták közösen a legutóbbi méréseiket. Kiderült, hogy a Jobbik nem olyan fiatalos, mint mondja, a baloldal leginkább elkötelezett szavazóira számíthat, a Fidesz pedig nagyon óvatos lesz.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este összejött több közvélemény-kutató cég Budapesten, hogy a Mérők Klubjában tárgyalják meg, hogyan állnak a választásra készülő pártok. A legfontosabb megállapítások:

Óvatos Fidesz, teperő Jobbik - Nézőpont

A Nézőpont Intézet legfrissebb mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP 127, az ellenzéki összefogás listája 60, a Jobbik 12 képviselői helyre számíthat a 199 fős Országgyűlésben. A kormánypártok 85, az ellenzéki összefogás pártjai 21 egyéni képviselői helyet nyernének meg. Az LMP viszont szerintük kiesik a parlamentből.

A Nézőpont szerint nincsenek nagy tartalékai a bizonytalanok körében egyik politikai erőnek sem, a Fidesznek pedig az az érdeke, hogy már ne nagyon legyenek nagy mozgások a választásokig. Az új választási rendszer egyértelmű vesztese a Jobbik, mert szerinte egyéni mandátumokra nem sok esélyük van.

Nem a Jobbik a fiatalok pártja - Ipsos

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója a Jobbikról azt mondta, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a párt a választásokra megduplázza a támogatottságát, hogy megismételje a négy évvel korábbi, 16,7 százalékos teljesítményét. Szerinte nem igaz, hogy a Jobbik lenne a legnépszerűbb a fiatalok körében, "a Fidesz sokkal izmosabb" e körben, bár a Jobbiknak valóban "erőteljesebb a beágyazottsága" a fiatalok körében, mint a középkorúaknál vagy idősebbeknél. Viszont a Jobbiknak most kisebb a támogatotti tartaléka, mint négy évvel korábban. Példaként említette, hogy a Fidesz 2,2 milliós szavazótáborából mindössze 150 ezren "kacsingatnak" a Jobbik felé; az adatfelvételnél ennyien jelölték meg másodikként az ellenzéki pártot.

A bizonytalanok a Fidesszel vannak - Tárki

Sík Endre, a Tárki vezető kutatója szerint nem igaz, hogy az ellenzéki pártoknak lenne a legnagyobb tartaléka a bizonytalan szavazók között, inkább a Fidesznek vannak még lehetőségei ebben a körben, a kormánypártot pedig a Jobbik és az LMP követi ebben a tekintetben.

300 ezer plusz kell a baloldalnak - Political Capital

László Róbert, a Political Capital vezető elemzője szerint a balközép összefogásnak 300 ezer szavazattal kell többet szereznie mint a Fidesz-KDNP-nek a parlamenti mandátumtöbbséghez a "jobbra húzó" választási kerületek miatt. Ha az LMP bejut az új Országgyűlésbe, akkor az ellenzéki összefogástól vesz el mandátumokat, és akkor a közös ellenzéki pártlistának további 30-100 ezerrel több szavazatot kell szereznie a parlamenti többség megszerzéséhez.

Januári mérések szerint mind a baloldali összefogásnál, mind pedig a kormánypártoknál 55-57 százalék körüli az aktívak aránya, tehát akik biztosan elmennének szavazni; ez a Fidesznél 1,2-1,3 millió szavazót jelent, míg az összefogás listájánál közel 1 milliót. A Fidesznél jóval nagyobb az aktivitás, és várhatóan összesen legalább 1,7 millió embert tudnak majd mobilizálni, míg az ellenzéknek ebben az esetben további egymillió szavazót kellene megmozgatnia.