Vágólapra másolva!
Az államfőnek az euróban tartott pénze csökkent, a két ingatlanja megmaradt.
Vágólapra másolva!

Péntek este nyilvánosságra hozták Áder János államfő tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatát a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Eszerint Ádernek egy év alatt közel 10 millió forinttal csökkent vagyona.

Ádernek többféle megtakarítása is van: folyószámlán 1,8 millió forintot, kincstárjegyben 880 ezer forintot, tartós befektetési értékpapírban 2,3 millió forintot, folyószámlán 28 640 eurót és 3300 dollárt tart. Ezen kívül pedig 95 154 eurós életbiztosítása van az ING Banknál.

A politikusnak továbbra is két ingatlanja van. A főváros II. kerületben egy 135 + 55 négyzetméteres társásház fele van a nevén. A 2002-ben vásárolt ingatlannak van terasza és két gépkocsi beállója. Kisorosziban pedig egy 75 négyzetméteres családi ház negyede az ővé. A 2005-ben vásárolt ingatlan egy 284 négyzetméteres telken fekszik.

Az államfő a vagyonnyilatkozatában feltüntette azt is, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében kapott ajándékokat, ezeket nem sorolta fel.

Az országgyűlési képviselőknek és állami tisztségviselőknek péntek éjfélig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatukat az Országgyűlés mentelmi bizottságának. Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke az MTI-nek este 8 után azt mondta, hogy időben megkapták az összes nyilatkozatot.

A 384 parlamenti képviselő mellett többek között az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének, a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnökének és tagjainak, a Legfőbb ügyésznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, a Monetáris Tanács többi tagjának, a Médiatanács elnökének és tagjainak kell beszámolniuk a vagyoni helyzetükről.