Orbán: Gőzerővel kell építeni a keleti gazdasági kapcsolatokat

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök válaszolt az orosz hitel miatt aggódó John Lukacsnak.
Vágólapra másolva!

Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás, azaz értékeink szilárd megőrzése mellett "gőzerővel" kell építeni a keleti gazdasági kapcsolatokat - írta válaszában Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokban élő John Lukacsnak. A magyarországi születésű, Corvin-láncos történész - aki 1946-ban hagyta el Magyarországot - a múlt szombati Népszabadságban megjelent írásában a tervezett paksi atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodással kapcsolatban arról értekezett, hogy az oroszokat el kell ismerni és tisztelni kell őket, "mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik, de mi nem az oroszokhoz tartozunk".

"Tiszteljük vívmányaikat, nagy művészeiket, de a magyar szellem, a magyar értelem, a magyar művészet és műveltség lélegzete nyugati. (...) A Nyugat gyakran volt a keresztünk, de vállalnunk kell, mert az a csillagunk is" - fogalmazott John Lukacs, aki szerint nem szabad az oroszok felé "sündörögni", mert az talán végleges teher lehet hosszú időre, és a magyarság kárára válik. Orbán Viktor a történésznek címzett - a miniszterelnöki honlapon pénteken közzétett - válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy a John Lukacs által még nyitott kérdésnek tekintett "Nyugaton történő lehorgonyzás" világosan és nagyszerűen lezárt ügy "a mi rendszerváltásban kikovácsolódott antikommunista nemzedékünk számára", méltó válasz az 1945 utáni szovjet megszállásra és a kommunizmus évtizedeire.

"Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát" - írta a miniszterelnök a Corvin-láncos professzornak. Orbán Viktor szerint Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás: "szilárdan őrizni értékeinket, benne keresztény elkötelezettségünket, és közben gőzerővel építeni a gazdasági kapcsolatokat a Kelettel". Ezt teszi Németország, Franciaország, de még az Egyesült Államok is, s "végre ezen az úton járunk mi is" - fűzte hozzá.

A kormányfő arra kérte John Lukacsot, ne tulajdonítson a kelleténél nagyobb súlyt "a még mindig saját kommunista és muszkavezetői múltjával viaskodó baloldalnak". Szerinte mai oroszellenességük egyszerűen nevetséges. "Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak" - fogalmazott. Orbán Viktor levelét azzal zárta: szerinte nagy tétekben lehet fogadni arra, hogy az orosz kapcsolatok ügyében a magyarországi parlamenti választás másnapján ismét meglesz a korábbi egyetértés.