Megtalálhatták Simon Gábor vagyonát

Vágólapra másolva!
Ugyanaz a bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor negyedmilliárd forintnyi devizát helyezett el egy számlán - tudta meg az Index.
Vágólapra másolva!

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese kedden este pártja kezdeményezésére felfüggesztette párttagságát és valamennyi, a pártban betöltött tisztségét. Az MSZP elnökhelyetteséről ugyanis kiderült, hogy vagyonnyilatkozatából eltitkolta, hogy 240 millió forintja van osztrák bankszámlákon.

Az Index úgy tudja, hogy a politikus 2008-ban ugyanahhoz az anyacéghez tartozó osztrák bankfiókban nyitott számlát, amely a XVIII. kerület hárommilliárd forintos, devizaalapú kötvénykibocsátását is finanszírozta. A kötvényeket a Volksbank bocsátotta ki. A kötvénykibocsátás miatt a pestszentlőrinci alpolgármester két éve ügyészségi feljelentést tett, mert szerinte a kibocsátás súlyos vagyoni hátrányt okozott a kerületnek.

A hírportál információi szerint az osztrák pénzintézet tavaly kiadta az ügyben vizsgálódó magyar hatóságoknak a Simon Gábor bankszámlájával kapcsolatos adatokat, amelyről a politikus is értesült. Az MSZP korábbi elnökhelyettese egy ingatlan és egy cég eladásával magyarázta a valuta eredetét.

Simon Gábor a XVIII. kerület jelöltjeként lett volna a baloldal közös jelöltje az idei országgyűlési választásokon A politikus 2002-ben jutott be először az Országgyűlésbe, a fővárosi listáról, 2006-ban már egyéniben nyert Pestszentlőrincen. 2008-ben szociális és munkaügyi államtitkár lett a Gyurcsány-kormányban, és a pozíciót a Bajnai-kormányban is megtarthatta.