Simon belerondít az MSZP kampányába

Parlament Országgyűlés, Simon Gábor, MSZP
Vágólapra másolva!
Alaposan megdöbbentek az MSZP-sek Simon Gábor állítólagos százmillióin, és most azt találgatják, "kié lehet a pénz valójában". Simont ugyanis nem nagy lábon élő, pénzéhes politikusnak ismerték, inkább visszafogott, szürke egérnek, aki mindig meghúzódott a háttérben. Mesterházy Attilát sem az aggasztja, hogy a továbbiakban nélkülöznie kell helyettesét a pártban, hanem inkább az, hogyan mentheti meg az MSZP-t ebben a helyzetben.
Vágólapra másolva!

Sokk a köbön és letargia - így jellemezte röviden egy szocialista politikus a Jókai utcai pártszékházban uralkodó jelenlegi hangulatot, amely Simon Gábor ügye után alakult ki. A Magyar Nemzet kedden közölt cikket Simon Gábor elnökhelyettes eddig eltitkolt ausztriai számlájáról, amelyen állítólag több száz millió forintnak megfelelő összeg található. Simon erre nyilvánosan nem reagált, viszont kedd este felfüggesztette párttagságát, és csütörtökre ígért részletes válaszokat.

A szocialistákat egy MSZP-s vezető szerint két dolog miatt sokkolja az ügy. Egyrészt azért, mert a többek által "visszafogott, szürke egér" Simon Gáborról senki nem feltételezte, hogy több száz milliós vagyont titkol. "Ha azt kéri, mondjak MSZP-seket, akik külföldön rejtegethetnek nagyobb összegeket, Simon biztos nem lett volna benne az első tízben, tán az első húszban sem" - mondta egy Simont régóta ismerő MSZP-s képviselő, aki arra tippelt, hogy valaki másnak a pénzét őrizheti Simon. De nem akarta megnevezni, kire gondolt.

Hogyan úszhatja meg az MSZP?

Másrészt azért aggasztja az MSZP-seket Simon Gábor ügye, mert a kampányban váratlanul nehéz helyzet elé állította őket a botrány. "Hetekig mindenki azt fogja kutatni, honnan van a pénz, ha ezt nem sikerül valahogy tisztázni, lemondhatunk a választási győzelemről" - mondta egy MSZP-s vezető. Simon az ügy kipattanása óta csak néhány vezetővel beszélt, ők pedig nem adták tovább, Simon milyen magyarázattal állt elő.

Eltitkolta a pénzét Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Egy MSZP-s vezető úgy tudja, Mesterházy Attila pártelnök hajlandó feláldozni helyettesét, és elküldeni a pártból, Mesterházyt azonban jobban aggasztja, mit kezd a párt az üggyel Simon eltávolítása után. Több MSZP-s szerint kedden - miután telefonon beszélt Molnár Zsolt kampányfőnökkel és Gúr Nándor alelnökkel - volt egy olyan forgatókönyv, hogy Simon Gábor már aznap a nyilvánosság elé áll, és maga jelenti be lemondását. Az Egyesült Államokban tartózkodó Mesterházyval azonban szintén egy telefonbeszélgetés után inkább abban maradtak, hogy megvárja, amíg a pártelnök csütörtökön hazatér, és a párt vezetőivel együtt kitalálják az ügy - MSZP-nek is megfelelő - kommunikálását.

Az MSZP-t jelenleg irányító országos választási bizottságnak, amely csütörtök kora délután összeül, nemcsak a válságkommunikációt kell megoldania, hanem döntenie kell Simon budapesti választókerületének sorsáról is. "Pestszentlőrinc eddig a biztos bástya volt" - magyarázta egy, az MSZP-s kampányt ismerő szocialista, aki saját közvélemény-kutatásokra hivatkozva állítja, hogy Simon magabiztosan megnyerte volna a választókerületet. Az MSZP-sek azért tekintik egyik fellegváruknak Budapest XVIII. kerületét, mert 2010-ig magabiztosan győztek itt a szocialista jelöltek (Simon 2006-ban első fordulóban bejutott a parlamentbe), és a 2008-as vizitdíjas népszavazáson, illetve a Fidesz kétharmados győzelmével végződő 2010-es választásokon is sikerült szavazóköröket megnyerni.

Egy MSZP-s vezetőtől úgy tudjuk, hogy szinte biztosan Kunhalmi Ágnes elnökségi tag indulhat Simon helyett a kerületben, ezt egyhangúlag támogatja Mesterházy Attila és az MSZP vezetése is. Mesterházy ugyanis mindenképp azt szeretné, ha az MSZP nem bukna el a körzetben, és "ehhez már nincs idő egy újabb politikust felépíteni, egy országosan ismert szocialistának lehet csak esélye" - mondta egy MSZP-s.

Nem látszott pénzéhes milliomosnak

A pestszentlőrinci szocialisták egyelőre nem is gondolkodnak Simon Gábor utódján, Simon megkérdezett párttársai ugyanis még mindig nem hiszik el, hogy jelöltjüknek eltitkolt százmilliói lehetnek. "Nem látszott soha milliomosnak, vagy valami pénzéhes politikusnak" - jelentette ki például egy helyi szocialista, aki egyszer megjegyzést is tett arra, hogy Simon igazán kiharcolhatna némi pluszpénzt a helyi szervezet programjaira.

"Bízunk abban, hogy tisztázza magát" - mondta az Origónak Fehér Gábor, a XVIII. kerületi MSZP elnöke, aki azt mondta, nem beszélt kedd óta Simonnal, a neki küldött SMS-re nem válaszolt. Fehér ennek ellenére is kételkedik abban, hogy igazak a titkos számláról szóló hírek. A helyi elnök szerint ugyanis Simon "soha nem élt nagy lábon, egy egyszerű sorházban lakik Erzsébet-Bélatelepen, sokáig egy egyszerű Skodával járt".

Kiss Péter árnyékából Mesterházy árnyékába

Simon Gábor több évtizedes kitartó munkával jutott az MSZP elnökhelyettesi pozíciójáig, amelytől a héten minden bizonnyal el kell búcsúznia. Politikai pályája a Baloldali Ifjúsági Társulásban (BIT) indult, ahol a később egyre befolyásosabb szocialista politikus, Kiss Péter egyik jobbkeze volt. Később ő vette át az MSZP-vel szorosan együttműködő BIT elnöki posztját, beválasztották 1996-ban az MSZP választmányába is, ám ez sem volt elég, hogy 1998-ban bekerüljön a parlamentbe.

Az akkor 34 éves politikust a párt azzal kárpótolta, hogy ő lehetett az MSZP internetes honlapjának a főszerkesztője, illetve lakóhelyén, Pestszentlőrincen is tanácsadói megbízásokhoz jutott. 2002-ben budapesti listáról jutott be a parlamentbe, majd több MSZP-s szerint Kiss Péter segítségével sikerült kiharcolnia a választmány elnökhelyettesi posztját. 2004-ben aztán szintén Kissnek köszönhetően sikerült előrelépnie. Miután 2004-ben Gyurcsány Ferenc átvette a miniszterelnökséget, majd Hiller Istvánt megválasztották pártelnöknek, Gyurcsány és Hiller Vitányi Ivánt szerette volna látni a választmányi elnöki poszton. A Gyurcsánytól a miniszterelnöki csatában vereséget szenvedő Kiss azonban Simon Gábor mellett kampányolt, és sikerült is megválasztatnia a választmány élére.

Ezt a posztot nyolc évig sikerült megtartania, több MSZP-s szerint annak köszönhetően, hogy "nem volt karakteres megnyilvánulása, nem ártott senkinek". Bár Kiss Péter embere volt, Hillerrel, majd a pártelnökké választott Gyurcsánnyal sem volt konfliktusa. 2008-ban kormányzati pozíciót is kapott, szociális és munkaügyi államtitkár lehetett. 2010 után a pártot újjáépítő Mesterházy Attilával sem konfrontálódott, a választmányban folyamatosan segítette keresztülvinni a pártelnöki akaratot. Mesterházy ugyanakkor szocialista forrásaink szerint sohasem fogadta teljesen a bizalmába, és még az után sem tartozott a pártelnök szűk környezetéhez, hogy 2012-ben elnökhelyettes lett. Mindezt az is bizonyítja, hogy a párt második embereként is csak a nyolcadik helyet kapta az MSZP listáján (a közös listán a 12. lett volna), és a baloldali összefogásról szóló tárgyalásra egyszer sem vitte magával Mesterházy. Ahogy egy MSZP-s képviselő fogalmazott: "Simon mindig árnyékban volt, sokáig Kiss Péterében, most pedig Mesterházy árnyékában. Senki nem gondolta volna, hogy napokig címlapra kerülhet, pláne egy ilyen üggyel".

Fehér azt is mondta, hogy semmi olyat nem tapasztaltak a helyi szocialisták, hogy Simon váratlanul pénzt teremtett volna elő a kampányához. "Amikor itt a pártirodán elromlott a fénymásoló, annyi pénzünk sem volt, hogy megjavíttassuk, a párttagokat kértük, hogy segítsenek fénymásolgatni a szórólapokat" - mondta Fehér. A karácsonyi üdvözlőlapokat is csak úgy tudták előállítani a pestszentlőrinci szocialisták, hogy a helyi párttagoktól kalapozták össze a szükséges összeget.

Fehér szerint bár Simon több mint egy évtizede a pestszentlőrinci MSZP meghatározó tagja, a helyi elnökségi ülések állandó meghívottja, az önkormányzat pénzügyeire szerinte kevés befolyása volt. A helyi elnök ezért tartja a pestszentlőrinci Fidesz "kavarásának", hogy Simon ügyét összemossák a 2008-as kötvénykibocsátással. Simon 2006 és 2010 között XVIII. kerületi önkormányzati képviselő volt, ám ebben az időszakban több MSZP-s képviselő szerint nem költségvetési kérdésekkel, hanem főleg a kerületet érintő zajvédelmi ügyekkel foglalkozott. A pénzügyeket akkor Mester László polgármester és Szaniszló Sándor alpolgármester kezelte, őket szerdán nem sikerült elérnünk.

Kövessen minket Facebookon is!