Nehéz követni, hogy áll a 4-es metró

Vágólapra másolva!
Tarlós pénteken még azt mondta, hogy csúszhat az átadás, most sajtóhíreket cáfolt.
Vágólapra másolva!

Tarlós István azt nyilatkozta a Juventus Rádiónak, hogy a tervezett időben, március végén elindul a 4-es metró. A rádió közleménye szerint a főpolgármester azokat a sajtóhíreket cáfolta, melyek szerint a szerelvények nem jól teljesítenek tesztüzemben, ezért csúszhat a metró átadása.

A projektet személyesen felügyelő Tarlós péntek este maga mondta azt a Hír TV-ben, hogy kicsúszhatnak a határidőből, mert akár az is előfordulhat, hogy elölről kell kezdeni a teszteket. A főpolgármester úgy fogalmazott, nem megnyugtató, hogy az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosítóberendezéseket, és emiatt a szoftvereket igazgatni kell.

Tarlós most a Juventusnak azt nyilatkozta, hogy rendben haladnak a sötétüzemi (vagyis utasok nélküli) tesztek, és eddig nem fordultak elő olyan hibák, amelyekről a hétfői Népszabadság írt, például hogy nem álltak meg a megállókban a szerelvények, vagy rossz oldalon nyíltak volna ki az ajtók.

A cikkel kapcsolatban szerdán a szerelvényeket biztosító Alstrom Transport is közleményt adott ki, szerintük a lap valótlanul állította, hogy "az Alstom félkész" járműveket szállított Budapestre”, illetve azt a hamis látszatot keltette, hogy a tesztüzemben korábban előfordult jelenségek a szerelvények hibáiból adódnak.

"Ezzel szemben a valóság az, hogy a 4-es metróvonal szerelvényeit nem az Alstom által gyártott és telepített automatika vezérli, a szerelvények tehát az automata vonatvezérlő rendszer utasításait hajtják végre. A tesztek egyébként éppen azt a célt szolgálják, hogy e két rendszer összehangolása megtörténjen és a tesztek során egyébként természetszerűleg előforduló műszaki jelenségek beazonosíthatók, majd kiküszöbölhetők legyenek" - közölte az Alstrom.

Kövessen minket a Facebookon is!