Simon Gábor megtörten vallott Mesterházy Attilának

MSZP Simon Gábor Mesterházy Attila illusztráció ausztriai osztrák bankszámla
Simon Gábor választmányi elnök távozik a színpadról beszéde után az MSZP tisztújító kongresszusán, 2010 júliusában
Vágólapra másolva!
Az eltitkolt százmillióiról elhíresült Simon Gábor megtörten számolt be Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének arról, hogy hibázott, és hajlandó megválni minden pártpozíciójától. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a pénznek nincs köze pártügyekhez. Az MSZP-elnök minden szocialistát arra kért, hogy lendüljön túl az ügyön, és csak azt kommunikálja, ami az MSZP hivatalos közleményében áll.
Vágólapra másolva!

"A kialakult, személyemet érintő helyzetre való tekintettel korábban felfüggesztettem párttagságomat, most pedig bejelentem, hogy minden pártban viselt tisztségemről lemondok, és kilépek a Magyar Szocialista Pártból" - írta közleményében Simon Gábor. A politikus egyben visszalép képviselői jelöltségétől, és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról is.

"A személyemhez kötődő összeggel el tudok számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk. Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki" - áll a közleményében. "Minden, a helyzet tisztázását segítő eljárást és vizsgálatot természetesen vállalok és segítek" - zárul az írás.

Az MSZP sajtóosztálya a közleményt csütörtök délután adta ki, mintegy másfél órával az után, hogy Mesterházy Attila és az MSZP vezetése elkezdett az ügyről tárgyalni a párt székházában. Mesterházy Attila csütörtökön érkezett haza az Egyesült Államokból.

Mesterházy Attila a párt Országos Választási Bizottságának ülése után azt mondta, személyesen beszélt Simon Gáborral, aki azt mondta neki, hogy ez a pénz semmilyen közéleti tevékenységével nem kapcsolatos, és mivel elismerte, hogy hibázott, levonja a konzekvenciát, és ő maga mondott le minden pártfunkciójáról. Jövő szerdai hatállyal pedig a parlamenti mandátumáról. Mesterházy hozzátette, mivel mégiscsak az derült ki, hogy eltitkolt pénze van, ez az MSZP alapszabályával és etikai normájával is ellenkezik, ezért ha Simon nem távozott volna önként, akkor a párt vezető testületei zárták volna ki. Az újságírók többszöri kérdésére, hogy honnan van a pénz, Mesterházy annyit mondott: Simon váltig állította, hogy el tud vele számolni, és áll minden vizsgálat elé. Hozzátette, hogy ő is csak annyit tud, amennyit Simon mond, és őt megnyugtatta az, hogy minden vizsgálatot vállal.

Még Mesterházy Attila nyilatkozata előtt, a megbeszélés közben szocialista képviselők munkatársunknak azt mondták, a pártelnök arról számolt be, hogy beszélt Simon Gáborral, aki nagyon megtörten számolt be arról, hogy hibázott, és nincsen köze a pénznek sem a párthoz, sem a XVIII. kerülethez, hanem a magánügyeivel kapcsolatos, ugyanakkor mivel hibázott, hajlandó lemondani minden funkciójáról. Mesterházy az ülésen információink szerint azt kérte az MSZP-sektől, hogy minél előbb lendüljenek túl ezen az ügyön, és csak azt kommunikálják Simonról, ami a közleményben áll. Az OVB információink szerint egyhangúlag döntött arról, hogy Kunhalmi Ágnes induljon Simon egyéni körzetében. Mesterházy azt is közölte a párttársaival, hogy még csütörtökön törlik a párt nyilvántartásából Simont.

Az OVB ülése után több szocialista politikus is nyilatkozott. Szanyi Tibor elnökségi tag azt mondta, elfogadják Simon döntését, hogy lemond mindenről. "Azt akartuk, hogy Gabi mondjon valamit, hogy széna vagy szalma." Arra a kérdésre, hogy elhiszik-e, hogy valóban nincs köze a pénznek a párthoz, és Simon jóhiszeműen elfelejtette bevallani, Szanyi azt mondta, hogy erről majd Simon Gábort kell megkérdezni, mivel már nem párttag, az MSZP-nek ehhez nincs köze. Horváth Csaba alelnök annyit mondott, hogy a párt elfogadja Simon döntését.

A Fidesz rövid közleménnyel reagált: "A legfontosabb kérdésekre a mai napon sem kaptunk választ: Honnan vannak a százmilliók, mit tudott minderről Mesterházy Attila és az MSZP vezetése, és mióta tudják mindezt?" - írták.

A Magyar Nemzet kedden közölt cikket Simon Gábor elnökhelyettes eddig eltitkolt állítólagos ausztriai számlájáról, amelyen a lap szerit több száz millió forintnak megfelelő összeg található. Simon erre nyilvánosan nem reagált, viszont aznap este az MSZP vezetésének kezdeményezésére felfüggesztette párttagságát, és csütörtökre ígért részletes válaszokat.

MSZP-s képviselők szerdán az Origónak azt mondták, alaposan megdöbbentek Simon Gábor állítólagos százmillióin, és találgatásokba kezdtek, "kié lehet a pénz valójában". Simont ugyanis nem nagy lábon élő, pénzéhes politikusnak ismerték, inkább visszafogott, szürke egérnek, aki mindig meghúzódott a háttérben. Többen bíztak abban, hogy Simon tisztázza magát, így Fehér Gábor, a XVIII. kerületi MSZP elnöke is. Szerdán azt mondta, nem beszélt kedd óta Simonnal, a neki küldött SMS-re nem válaszolt. Fehér ennek ellenére is kételkedik abban, hogy igazak a titkos számláról szóló hírek.

Másrészt azért aggasztja az MSZP-seket Simon Gábor ügye, mert a kampányban váratlanul nehéz helyzet elé állította őket a botrány. "Hetekig mindenki azt fogja kutatni, honnan van a pénz, ha ezt nem sikerül valahogy tisztázni, lemondhatunk a választási győzelemről" - mondta szerdán egy MSZP-s vezető. A szocialisták véleményeit itt gyűjtöttük össze.

A Magyar Nemzet cikke szerint egyébként Simon a pénzintézetnek azt nyilatkozta, hogy cég- és ingatlaneladásból származik az összeg. Csakhogy ezt sem a nyilvános vagyonnyilatkozata, sem a céginformációs adatbázis nem támasztja alá. A pénz eredete így teljesen ismeretlen, még kikövetkeztetni sem nagyon lehet Simon Gábor korábbi tevékenységei alapján. A sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy a XVIII. kerület a már korábban is vitatott kötvénykibocsátásának idején nyitotta a számlát Simon a kibocsátó banknál, és összefüggés lehet a két dolog között, de az összesen egymilliárdos kötvénycsomaghoz képest túl nagynak tűnik a negyedmilliárdos összeg. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Az említett kötvénykibocsátás miatt a Fidesz feljelentést tett, állításuk szerint a szocialisták a legdrágább verziót választották a kínálatból, és még erre is hatvanmilliós költséget számított a bank. A nyomozást tavaly megszüntették. Egy ettől teljesen független ügyben viszont gyanúsított Simon Gábor: még a kormányváltás előtt, munkaügyi államtitkárként szignált gyanúsnak vélt teljesítési szerződéseket a minisztériumban. Fenti cikkünkben erről is olvashat bővebben.

Szerda este a Legfőbb Ügyészség tartott tájékoztatót az ügyben. Azt közölték, hogy adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezték Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését. Egyrészt, mint mondták, az összeg nem származhatott Simon bevallott jövedelméből, az eltitkolt összegből pedig nem adózta le az 50 millió forintos kötelezettségét, másrészt a vagyonbevallása sem a valóságot tartalmazza. Emellett újra előveszik a kötvények ügyét, felülvizsgálják a nyomozást megszüntető döntést. Azt is mondták, hogy Simon számlájáról az osztrákok küldtek adatot kérés nélkül, a pénzmosás elleni jogszabályokat követve, ez alapján november óta nyomoznak az ügyben.