Civilek arra kérik Ádert, ne írja alá a Paks-törvényt

Vágólapra másolva!
A kormány nem arra kapott felhatalmazást 2009-ben, hogy véglegesen döntsön a paksi beruházásról - állítják civil szervezetek, amelyek arra kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Azt is állítják, hogy a törvény alapján az oroszok akárhány atomerőművi blokkot építhetnének.
Vágólapra másolva!

Paksi bővítést ellenző szervezetek nyílt levélben kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az erről szóló törvényt, mert az, véleményük szerint veszélyezteti az ország szuverenitását, valamint sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét.

Az Energiaklub, a Greenpeace, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? konferencia szervezői arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a magyar és az orosz kormányok közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetését szolgáló törvényt, és ne rendelje el annak kihirdetését.

A levél írói úgy vélték, hogy a törvény hatályba lépése nem szolgálná Magyarország érdekeit, mivel veszélyezteti szuverenitását, sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét. Szerintük a kormány messze túllépett a 2009. áprilisi országgyűlési határozat által adott felhatalmazáson, hiszen az az előkészítés megkezdését írta elő, így a magyar kormánynak nem volt felhatalmazása, hogy a kérdést eldöntő egyezményt aláírja.

A levélben kitérnek arra, hogy a törvényjavaslat áttekintésére és megvitatására a kérdés súlyához képest méltatlanul rövid idő állt a parlament rendelkezésére, továbbá az egyezmény sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik.

A törvény szövege alapján az orosz fél nem csupán Paks 2-t jelentő két blokkot építheti meg, hanem akár továbbiakat is, a homályos megfogalmazás nem jelenti ki egyértelműen, pontosan hány blokkról van szó, véleményük szerint aggályos az a rész is, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba - fogalmaznak.