Mesterházy: Nem az MSZP pénze van Simon számláján

Vágólapra másolva!
A pártelnök azt mondta, hogy igaz a hír, Simonnak nincs helye az MSZP-ben.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön délben érkezett haza az Egyesült Államokból, és még a Ferihegyi repülőtéren nyilatkozott a HírTV riporterének. Mesterházy azt mondta, biztosan nem az MSZP pénze van Simon Gábor ausztriai számláján.

Simon Gábort ma délután hallgatja meg az MSZP vezetése, a párt vezetői már összegyűltek a párt székházában. Mesterházy három óra előtt nem sokkal érkezett, az újságíróknak annyit mondott, majd később nyilatkozik. Előtte a repülőtéren azt mondta, hogy "ma mindenképpen le fogjuk zárni ezt az ügyet így vagy úgy". Kérdésre azt mondta, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy más MSZP-seknek is legyen eltitkolt vagyona. Mesterházy azt mondta, hogy ugyan telefonon beszélt már Simon Gáborral néhány órát, de az ilyesmit csak személyesen lehet elrendezni. Szerinte ha a hír igaznak bizonyul, akkor Simonnak nincs helye az MSZP-ben.

A Magyar Nemzet kedden közölt cikket Simon Gábor elnökhelyettes eddig eltitkolt állítólagos ausztriai számlájáról, amelyen a lap szerit több százmillió forintnak megfelelő összeg található. Simon erre nyilvánosan nem reagált, viszont aznap este az MSZP vezetésének kezdeményezésére felfüggesztette párttagságát, és csütörtökre ígért részletes válaszokat. A szocialisták eddigi véleményeit, és Simon eddigi tevékenységeit itt gyűjtöttük össze, hogy honnan jöhetett a pénz, arról itt olvashat.

Szerda este a Legfőbb Ügyészség tartott tájékoztatót az ügyben. Azt közölték, hogy adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezték Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését. Egyrészt, mint mondták, az összeg nem származhatott Simon bevallott jövedelméből, az eltitkolt összegből pedig nem adózta le a mintegy 50 millió forintos kötelezettségét, másrészt a vagyonbevallása sem a valóságot tartalmazza. Emellett újra előveszik a kötvények ügyét, felülvizsgálják a nyomozást megszüntető döntést. Azt is mondták, hogy Simon számlájáról az osztrákok küldtek adatot kérés nélkül, a pénzmosás elleni jogszabályokat követve, ez alapján november óta nyomoznak az ügyben.